Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy z dopravního inženýrství (FAST-CN055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CN055 - Vybrané problémy z dopravního inženýrství, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s vybranými problémy z dopravní telematiky v oblasti silniční, železniční a letecké dopravy.

Osnova

1. Definice a výklad základních pojmů, základní matematický aparát2. Úvod do problematiky relativně nových matematických postupů a nástin jejich využití v problematice řízení dopravy3. Úvod do problematiky relativně nových matematických postupů a nástin jejich využití v problematice řízení dopravy4. Inteligentní dopravní služby, informace o překážkách provozu a povětrnostních podmínkách5. Informační a navigační systémy a jejich použití v dopravě, černá skříňka, digitální tachograf6. Problematika vážení vozidel, metody, zařízení, legislativa7. Telematika v silniční dopravě, současné inteligentní systémy řízení dopravy, městské, dálniční, řízení vjezdu na dálnice, tunely, parkoviště 8. Telematika v silniční dopravě a) automatická identifikace vozidel a nákladů b) snímače pro řízení a provoz křižovatek c) elektronické mýtné, legislativa, metody u nás a v cizině9. Telematika v železniční dopravě a) zabezpečovací zařízení v železniční dopravě, systémy přejezdových zabezpečovacích zařízení pro provoz u ČD b) vlakové zabezpečovací systémy c) Evropský systém řízení železničního provozu (ERTMS)10. Telematika v železniční dopravě a) vlakový polohový lokátor na principu GPS/GNSS b) navigační satelitní systémy v železniční zabezpečovací technice c) mobilní komunikační systém pro železnici, automatické vedení vlaku

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Běžné znalosti z dopravy, fyziky, matematiky a informačních technologií.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Smutný, Dr.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Smutný, Dr.