Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Železniční stanice a uzly II (FAST-CN54)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CN54 - Železniční stanice a uzly II, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou součástí železničních uzlů, osobní a nákladní dopravě v nich a procvičit získané znalosti a dovednosti.

Osnova

1. Třídící nádraží, účel, umístění v síti, typy. Vývoj třídící práce. 2. Vjezdová skupina kolejí. Spádoviště, technické vybavení, návrh kolejových rozvětvení a podélného řezu, dynamické posouzení. 3. Směrová a staniční skupina kolejí. Odjezdová skupina, koleje pro tranzitní vlaky. Přidružená zařízení.4. Osobní nádraží, práce, rozsah rozdělení. Kolejiště osobních nádraží, vybavení a výkonnost. Průjezdná a hlavová osobní nádraží. Odstavná nádraží, práce, uspořádání kolejových skupin. Vybavení odstavných nádraží.5. Lokomotivní depa, stanoviště provozního ošetření. Technologie práce, uspořádání kolejiště. Vlečky a kolejiště průmyslových závodů, umístění a zapojení, odevzdávková kolejiště.6. Železniční uzly, osobní a nákladní doprava. Nové postupy pro trasování železničních vozidel, informační a trasovací dopravní systém řízený satelitem. 7. Měřicí vůz pro měření trakčního vedení. Měření prostorové průchodnosti tratí. 8. Vlakové zabezpečovací systémy.

Literatura

Jirsák, Z.: Železničné stanice a uzly. Bratislava, 1979. (SK)Klimeš, F.: Železniční stavitelství II. Praha, 1981. (CS)ESVELD, Coenraad: Modern Railway Track. MRT - Production, 2001. ISBN 90-800324-3-3. (EN)

Požadavky

Projektování zastávek, nákladišť a dopraven, zejména železničních stanic

Garant

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.