Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Balneotechnika (FAST-CP001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CP001 - Balneotechnika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se sociologickými základy lázeňství jako výchozími parametry návrhu, specifikovat rozdíly úpravy vody v lázeňství a vodárenství, uvést specifika hydraulických řešení v balneotechnice, uvést vazby vodního hospodářství lázní na další profese, zejména vytápění a stavební řešení, moderní trendy v lázeňství.

Osnova

1. Vymezení oboru, historie, fyziologické účinky koupelí a plavání. Návrhové parametry bazénů - vodní plocha. 2. Návštěvnost. Jakost bazénové vody.3. Stanovení recirkulačního množství vody. Mechanické předčištění. Filtrace.4. Koagulační filtrace. Náplavná filtrace.5. Sorpce. Úvod do dezinfekce bazénových vod. Chlorování.6. Dezinfekční účinnost chloru. Vedlejší produkty chlorování. Chlorové hospodářství.7. Ozonizace. Další možnosti dezinfekce vody. Odstraňování řas.8. Snižování rozpustných látek. Rozvody bazénové vody. Gravitační část bazénového okruhu. Vyrovnávací nádrž.9. Exkurze.10.Návrh potrubí a čerpadel. Tvary a rozměry bazénů.11.Stavba bazénů - staviva, povrchy, zakládání, spáry a prostupy. Vodní hospodářství bazénového areálu.12.Likvidace bazénových vod. Tepelné hospodářství bazénového areálu. Ostatní objekty komunálního lázeňství.13.Lázně léčebné - minerální a termální vody, geologické typy zřídel, peloidy.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základní znalosti z hydrauliky, chemie vody, úpravy a dopravy vody.

Garant

Ing. Renata Biela, Ph.D.

Vyučující

Ing. Renata Biela, Ph.D.