Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Protipovodňová ochrana (FAST-CR056)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CR056 - Protipovodňová ochrana, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je vymezit rámec protipovodňové ochrany a východiska při jejím návrhu. Problematika protipovodňové ochrany je přitom hodnocena z pohledu vodohospodářského s důrazem na hydrodynamické aspekty, environmentálního i společenského.Posluchači se seznámí také se základy rizikové analýzy záplavových území.

Osnova

1. Druhy povodní, jejich vznik, hydrologická pozorování, historické povodně2. Identifikace povodňového nebezpečí(vymezení potenciálně ohroženého území, určení možných scénářů průběhu povodně)3. Simulace průběhu povodně (srážkoodtokové modely, modelování proudění vody v záplavovém území a proudění podzemní vody), studie odtokových poměrů4. Ovlivňování povodňových situací vodními díly (manipulační řády, aktualizace protipovodňových opatření), bezpečnost vodních děl při povodních.5. Problematika rizik záplavových území a její vyhodnocení (zranitelnost, expozice, riziko, metody hodnocení)6. Hodnocení potenciálně záplavového území (podle vodního zákona, klasifikace podle územních plánů)7. Nejistoty a jejich vliv na míru protipovodňové ochrany8. Stanovení poškození a škod v záplavovém území, kvantifikace povodňového rizika.9. Změny režimu podzemních vod v průběhu povodní.10. Druhy protipovodňových opatření a způsob jejich návrhu.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Hydraulika, hydrologie, úpravy toků, jezy, numerické modelování proudění vody, GIS

Garant

doc. Ing. Aleš Dráb, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Aleš Dráb, Ph.D.