Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přírodní způsoby čištění vod (FAST-CS52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CS52 - Přírodní způsoby čištění vod, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zhodnocení možnosti použití přírodních způsobů čištění vod, předností a nevýhod.Specifika v řešení mechanického předčištění.Znalost čistících procesů v půdním, vodním a mokřadním prostředí, jejich aplikace v různých typech zařízení. Schopnost využití zásad návrhu nejpoužívanějších typů. Stanovení vlivu na životní prostředí, orientace v legislativě.

Osnova

1. Úvod do přírodních způsobů čištění odpadních vod – přednosti, nevýhody, možnosti použití; legislativa.2. Množství a složení odpadních vod, kejdy a kalů, výpočty, měření. Mechanické čištění odpadních vod malých producentů. Vegetační kořenové čistírny (VKČ): čistící procesy ve filtračním prostředí, účinnost.3. Konstrukce VKČ: dělení, systémy, základní konstrukce VKČ s horizontálním podpovrchovým prouděním.4. Objekty na VKČ, návrh VKČ: výpočty, konstrukce, těsnění. Vertikální VKČ.5. Rostliny ve VKČ - funkce, použití, ošetřování.6. Materiály pro filtrační náplně7. Možnosti a omezení VKČ8. Návrh domovního jezírka (okrasného, dočišťovacího), stavba, provoz9. Stabilizační nádrže: čistící procesy ve vodním prostředí, stavební řešení, dimenze. Kombinace jednotlivých přírodních způsobů čištění vod.

Literatura

ŠÁLEK, J., TLAPÁK, V.: Přírodní způsoby čištění znečištěných povrchových a odpadních vod. ČKAIT, 2006. (CS)Kadlec R.H., Wallace, S.D.: Treatment Wetlands. CRC PRESS, 2009. (EN)Šálek, Kriška, Pírek, Plotěný, Rozkošný, Žáková: Voda v domě a na chatě. Grada, 2012. (CS)

Požadavky

Znalosti z hydrauliky - proudění v potrubích, hydraulika podzemní vody, hydropedologie - zejména zrnitostní rozbory, měrná a objemová hmotnost filtračních materiálů, čištění odpadních vod - mechanické čištění a kalové hospodářství, výpočet denních a maximálních průtoků, chemie a technologie vody, základní pojmy jako nitrifikace a denitrifikace, BSK, EO

Garant

Ing. Michal Kriška-Dunajský, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michal Kriška-Dunajský, Ph.D.