Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální metody měření (FAST-CT05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CT05 - Experimentální metody měření, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přehled o měřících přístrojích a snímačích pro měření základních veličin v oboru technických zařízení budov. Příprava, realizace a vyhodnocení experimetálních úloh.

Osnova

Monitorování hydraulického chování vnitřního vodovodu, tlakový ráz, charakteristiky příslušenství výtokových armatur.Měření průtoku v potrubí, stanovení charakteristiky čerpadla a charakteristiky potrubní sítě.Monitorování teplotního chování vnitřního vodovodu, ohřev a chladnutí zásobníku teplé vody.Kondenzační technika, provoz kotle v kondenzačním režimu.Stěnové vytápění, určení tepelného toku a součinitele přestupu tepla.Charakteristika armatur pro vytápění a otopné soustavy, stanovení výkonu deskového výměníku.Charakteristika ventilátoru a tlakové poměry ve vzduchovodech.Akustické mikroklima a měření hluku.Vizualizace proudění vzduchu s použitím modelů distribučních prvků, stanovení stínícího součinitele.Měření umělého osvětlení.

Literatura

Zehnula, K.: Snímače neelektrických veličin. SNTL, Praha, 1977. (CS)Kuneš, J.: Modelování tepelných procesů. SNTL Praha, 1989. (CS)Fraden, J.: Handbook of Modern Sensors : Physics, Designs, and Applications. New York Springer-Verlag New York, 2004. (EN)

Požadavky

Znalost teorie a principů funkce systémů v oboru technických zařízení budov, znalost základních výpočtových metod.

Garant

Ing. Ladislav Bárta, CSc.

Vyučující

Ing. Ladislav Bárta, CSc.