Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo v oblasti podnikání ve stavebnictví (FAST-CV15)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CV15 - Právo v oblasti podnikání ve stavebnictví, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty průřezově s právními normami v ČR v oblasti podnikání ve stavebnictví.

Osnova

1. Systematika právní úpravy podnikání - z pohledu právní teorie, soukromého a veřejného práva.2. Právní a protiprávní jednání podnikatele - právní úkony, platnost a neplatnost právního úkonu, zastupování ve vztahu k občanskému a obchodnímu zákonu.3. Odpovědnost za škodu – z hlediska občanského a obchodního zákoníku včetně speciálních předpisů.4. Práva a povinnosti členů statutárního orgánu – stanovená občanským, obchodním a živnostenským zákonem.5. Podnikání ve stavebnictví – upravené zejména stavebním, živnostenským zákonem a zákonem o autorizovaných inženýrech a technicích. 6. Pracovní vztahy – dle zákoníku práce, zákona o zaměstnanosti a speciálních předpisů. 7. Závazkové vztahy - podmínky vzniku smlouvy a jejich vztah k občanskému a obchodnímu zákonu, typy smluv dle občanského, obchodního zákona, z. o zadávání veřejných zakázek a zákona o vlastnictví bytů.8. Kontrolní činnost – z pohledu finančního práva, správní práva, práva procesního v podobě soudní kontroly.

Literatura

DAVIDSON, Daniel: Business law principles and cases in the legal environment. Mason,Ohio:Thomson/South-Western/West, 2004. ISBN 0324153635. (EN)HRABINCOVÁ Dagmar: Právo v podnikání - elektronická opora. FAST VUT, 2008. (CS)

Požadavky

Studium tohoto předmětu nevyžaduje speciální předchozí znalosti. Výuka navazuje na obecné poznatky v rozsahu a úrovni bakalářského studia na neprávnických fakultách.

Garant

doc. Ing. Alena Tichá, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Alena Tichá, Ph.D.