Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nákladové a daňové účetnictví (FAST-CV54)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CV54 - Nákladové a daňové účetnictví, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozšíření znalostí účetní a daňové problematiky se zaměřením na možnosti optimalizace daňové povinnosti. Poskytování kvalitních vstupů pro vnitropodnikové řízení a finanční řízení stavebního podniku.

Osnova

1. Finanční účetnictví, vnitropodnikové účetnictví, manažerské účetnictví. Přesné definování jednotlivých kategorií. Uživatelé jednotlivých typů účetnictví, jejich vypovídací schopnost.2. Členění nákladů a výnosů v podniku. Schopnost zachytit náklady a výnosy jednotlivými formami účetnictví.3. Smysl vnitropodnikového účetnictví, vytváření struktury VPÚ.Způsoby vedení VPÚ. 4. Stanovení vnitropodnikové ceny. Jednoduchý příklad na vazbu vnitropodnikového a finančního účetnictví.5. Vnitropodnikové směrnice, jejich smysl a obsah ve vazbě na vnitropodnikové účetnictví.Vazba vnitropodnikového účetnictví na organizační strukturu podniku.6. Vazba VPÚ na kalkulace (předběžné i výsledné). Smysl tohoto členění pro finanční řízení a řízení nákladů.Vazba vnitropodnikového a manažerského účetnictví.7. Vnitropodniková banka.Vazba vnitropodnikového účetnictví a finančních plánů.Předpoklady pro vytvoření soustavy vnitropodnikového účetnictví.Shrnutí. Návrh modelu VPÚ ve stavební dodavatelské firmě. 8. Úvod. Evidence pro daňové účely. Systém evidence DPH ve vztahu k daňovému přiznání9. Možnosti optimalizace daňové povinnosti v oblasti DPH - osvobozená plnění bez nároku na odpočet na vstupu.Problematika DPH ve stavebnictví10. Daň z příjmů. Daňové a nedaňové výdaje v oblasti dlouhodobého majetku. Vztahy k zaměstnancům. Výdaje na pracovní cesty.11. Nájemné, finanční a operativní leasing ve vztahu k daňové problematice.Pohledávky.Rezervy a opravné položky. Zákon o rezervách12. Finanční náklady. Ostatní výdaje daňově neuznatelné.Příjmy podléhající zdanění, příjmy nezdaňované.13. Transformace hospodářského výsledku na základ daně z příjmů. Souhrnný příklad.

Literatura

Účetní a daňové předpisy, zejména zák.č.563/91Sb., o účetnictví, č.586/92 Sb., o daních z příjmů, 588/92 Sb. o dani z přidané hodnoty. 0. (CS)SYNEK, Miloslav: Manažerská ekonomika. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0515-x. (CS)FIBÍROVÁ, Jana a ŠOLJAKOVÁ, Libuše a WAGNER, Jaroslav: Nákladové účetnictví (manažerské účetnictví I). Praha: Oeconomica, 2004. ISBN 80-245-0746-3. (CS)DRURY, Colin: Management & Costs Accounting. 5th Edition. London, Business Press, Thomson Learning, 2004. [ISBN 9781844807031] (EN)Král, Bohumil: Manažerské účetnictví. ASPI, 2007. ISBN 978-80-7357-299-0. (CS)WÖHE, Günter a KISLINGEROVÁ, Eva: Úvod do podnikového hospodářství. Praha: C.H. Beck, 2007. ISBN 978-80-7179-897-2. (CS)

Požadavky

Znalosti v oblasti financování, základní znalosti o daních (zvláště o daních z příjmů a dani z přidané hodnoty), znalosti členění nákladů z různých hledisek a znalosti zásad vnitropodnikové organizační struktury.

Garant

doc. Ing. Jiří Blažek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Blažek, CSc.