Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo v podnikání (FAST-CV56)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CV56 - Právo v podnikání, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je osvojení si základních znalostí souvisejících s podnikáním a jejich interpretace a aplikace na konkrétní podnikatelské prostředí.

Osnova

1. Systematika právní úpravy podnikání – z pohledu právní teorie, soukromého a veřejného práva2. Podnikatelé – jejich druhy a formy uvedené v občanském, obchodním zákonu a dalších speciálních předpisech3. Jednání podnikatele – právní úkony, právní a protiprávní jednání, zastupování ve vztahu k občanskému a obchodnímu zákonu4. Práva a povinnosti členů statutárních orgánů – stanovená občanským, obchodníma živnostenským zákonem5. Odpovědnost za škodu – z hlediska občanského a obchodního zákona včetně speciálních předpisů6. Podnikání – upravené obchodním a živnostenským zákonem 7. Podnikání ve stavebnictví – v návaznosti na stavební, živnostenský zákon a zákon o autorizovaných inženýrech 8. Závazkové vztahy – podmínky vzniku smlouvy a jejich vztah k občanskému a obchodnímu zákonu9. Typy smluv – dle občanského, obchodního zákona, zákona o zadávání veřejných zakázek 10. Kontrolní činnost – ve vztahu k finančnímu a správnímu právu, právu procesnímu v podobě soudní kontroly

Literatura

DAVIDSON, Daniel: Business law principles and cases in the legal environment. Mason, Ohio: Thomson/South-Western/West, 2004. ISBN 0324153635. (EN)HRABINCOVÁ, Dagmar: Právo v podnikání - elektronická opora. 2008. (CS)HORZINKOVÁ, Eva a kol.: Živnostenský zákon a předpisy souvisící s komentářem, 13. vydání. Praha: Linde, 2012. ISBN 978-80-861-3197-9. (CS)ŠILHÁN, Josef: Náhrada škody v obchodních vztazích a možnosti její smluvní limitace. Praha. C.H.Beck, 2011. ISBN 978-80-740-0393-6. (CS)

Požadavky

Pro absolvování tohoto předmětu nejsou vyžadovány speciální znalosti právních disciplin. Výuka navazuje na obecné poznatky získané v průběhu bakalářského studia na neprávnických fakultách

Garant

doc. Ing. Alena Tichá, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Alena Tichá, Ph.D.