Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie měření a regulace (FAST-CW01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CW01 - Teorie měření a regulace, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základy teorie měření, regulace a systémů. Měřicí řetězce a jejich prvky. Využití výpočetní techniky při sběru a zpracování dat. Řízení a ovládání technologických linek. Průmyslové rušení a odstraňování jeho negativního vlivu.

Osnova

1. Základy teorie měření a principy měření fyzikálních veličin. Názvosloví. 2. - 3. Teorie řízení. Lineární, nelineární, extremální systémy. Systémy s fuzzy a se selskou logikou. Matematická řešení. Modelování a simulace.4. Teorie informace. Informační a měřicí data. Přesnosti a korektnost získaných informací. Rozdělení snímačů.5. Měřicí etalony. Cejchování. Chyby. Statické, dynamické a přenosové vlastnosti. Spolehlivost a inteligence snímačů. 6. Odporové, kapacitní a piezoelektrické snímače. Snímače s Hallovým jevem.7. Indukčnostní, indukční a magnetické snímače. 8. Kamerové snímače. Optoelektronické snímače. Polovodičové a mikroelektronické snímače.9. Tenzometrické snímače a tenzometrická měření. Fotoelasticimetrie. Měření vibrací a zrychlení.10. Měření průtoku, rychlosti, vzdálenosti, objemu, hladiny a elektrických veličin. Analýza látek. Převod neelektrických veličin na elektrické.11. - 13. Měřicí řetězce. Využití výpočetní techniky. Propojovací systémy a jejich protokoly. SW prostředky pro měření. Prvky řízení a ovládání technologických linek. Průmyslové rušení, jeho následky, omezení vlivu.

Literatura

Matyáš, V., Zehnula, K., Pala, J: Měřicí technika. SNTL Praha, 1983. (CS)Čtvrtník, V.: Elektronické měřicí systémy I. a II, skripta. VŠSE Plzeň, 1991. (CS)Beran, Vl.: Měření neelektrických veličin,. ZČU Plzeň, 1993. (CS)Ďaďo, S., Kreidl, M.: Senzory a měřicí obvody, Monografie. ČVUT Praha, 1996. (CS)Haasz, Vl. , Sedláček, M.: Elektrická měření, skripta. ČVUT Praha, 1997. (CS)Zehnula K.:: Čidla robotů. SNTL Praha, 1999. (CS)Haasz, Vl. a další: Číslicové měřicí systémy,. ČVUT Praha, 2000. (CS)Tůmová, O., Čtvrtník, V., Girg, J.:: Elektrická měření - měřicí metody, skripta. ZČU Plzeň, 2000. (CS)Kreidl, M., Ďaďo S.: Měřicí převodníky neelektrických veličin. ZČU Praha, 1987. (CS)Doebelin, E.O.: Measurement systems, Application and Design. Mc Graw Hill New York,, 1990. (EN)Klementev, I., Kyška, R.: Elektrické meranie mechanických veličin,. Alfa Bratislava,, 1991. (CS)Svoboda J., Vaculíková P., Vondrák M., Zeman T.: Základy elektromagnetické kompatibility, skripta. ČVUT, Praha, 1993. (CS)Halsall, F.: Data Communications, Computer Networks and Open Systems. Addison Wesley,, 1994. (EN)Beran, V., Tůmová, O.: Měření veličin životního a pracovního prostředí. ZČU Plzeň,, 1996. (CS)Haasz, Vl., Roztočil, J.: Měřicí systémy na bázi IBM-PC, skripta. ČVUT Praha, 1997. (CS)Haasz V., Sedláček M.:: Elektrická měření. Přístroje a metody, Monografie,. ČVUT Praha, 1998. (CS)Vaculíková P. a kol.: Elektromagnetická kompatibilita elektrotechnických systémů. Grada Praha, 1999. (CS)

Požadavky

Základní informace o měření a automatickém řízení na úrovni středoškolské a vysokoškolské fyziky.

Garant

Ing. Václav Rada, CSc.

Vyučující

Ing. Václav Rada, CSc.