Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie a bezpečnost práce (FAST-CW16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CW16 - Ekologie a bezpečnost práce, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit s požadavky ochrany životního prostředí a ochrany veřejného zdraví ve výstavbovém procesu. Systémové nástroje plánování a řízení stavební výroby v podmínkách environmentálního managementu a řízení bezpečnosti práce. Bezpečnost práce a požární bezpečnost na stavbách.

Osnova

1. Výstavba dopravních sítí s ohledem na ochranu krajiny a složky životního prostředí. Úkoly stavební výroby v podmínkách trvalého ekonomického rozvoje.2. Zavádění systému enviromentálního managementu (ISO 14001) u stavební organizace. Enviromentální politika a cíle environmentálního managementu. 3. Příklady registru enviromentálních aspektů stavebních činností. Dopady na životní prostředí v dopravním stavitelství. 4.B ezpečnost práce, prevence a řízení rizik. Vyhrazená technická zařízení se zvýšeným ohrožením zdraví pracovníků (elektrická, plynová a tlaková zařízení). 5. Prevence úrazů a mimořádných událostí. Stres při práci, psychologie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví.6. Prevence a řízení rizik při provozování dopravy a dopravních prostředků, při skladování a manipulaci s materiálem. 7. Prevence a řízení rizik při činnostech s motorovými pilami, u obráběcích strojů a při svařování (el. obloukem, plynem). Prevence a řízení rizik u stavebně montážních a konstrukčních prací.8. Principy trvalého zlepšování řízení BOZP – auditovaní. BOZP v oblasti báňských staveb – tunely.

Literatura

MVČR: Zákon č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na ŽP, vč. pozdějších předpisů. MŽP, 2001. Veber,J.: Environmentální management. VŠE Praha, 2002. Škapa,P.: Doprava a životní prostředí III. Technická universita Ostrava, 2004. Hrazdil,V.: Inženýrské sítě a komunikace , Studijní opora - Modul 11. FAST, VUT v Brně, 2005. technická norma: ČSN EN ISO 14001: 2004 a 2005 - EMS, Požadavky s návodem pro použití. 2005. Beran, L.: Systém environmentálního managementu v podniku s rozsáhlou územní strukturou. MŽP Praha, 2003. HRAZDIL, V: Ekologie a bezpečnost práce. Fakulta stavební VUT v Brně, 2008.

Požadavky

Soubor vědomostí o vlastnostech a podmínkách použití stavebních materiálů a druhotných surovin v rozsahu stavebně technologických předpisů. Obeznámení s právními předpisy a normami pro řízení stavební výroby.

Garant

Ing. Svatava Henková, CSc.

Vyučující

Ing. Svatava Henková, CSc.