Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět ASŘ - průmyslová informatika (FAST-CW51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CW51 - ASŘ - průmyslová informatika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základy kybernetiky v oblasti teorie řízení systémů, včetně základů analýzy a syntézy lineárních systémů s doložením na jednoduchých ukázkách. Matematické modelování dynamických systémů a využití výpočetní techniky. Základy ostatních systémů řízení.

Osnova

1. Základní pojmy, možnosti a uplatnění ASŘTP. Analýza řídících systémů.2. - 4. Teorie řídících systémů. Laplaceova a Fourierova transformace, statické a dynamické vlastnosti lineárních obvodů. Stabilita. Logické automaty.5. Základní typové dynamické články, bloková algebra, klasifikace regulovaných soustav, členy regulátorů.6. Základy teorie řídících systémů, návrh členů regulátoru, návrh řídících algoritmů. Nelineární systémy, stavový prostor.7. Optimální a adaptivní systémy, expertní systémy, vágní systémy a selská logika.8. Metody a prostředky ASŘTP.9. ASŘTP v cementářském průmyslu I. - předhomogenizační skládky, mlýnice.10. ASŘTP v cementářském průmyslu II. - řízení cementářských pecních linek.11. ASŘTP v cihlářském průmyslu - řídící systém na bázi fuzzy logiky pro úpravu suroviny, řízení sušícího a pálicího procesu.12. ASŘTP výroby pórobetonu, řízení mletí, řízení směšování.13. ASŘTP ve výrobě stavebních dílců - betonárna, řízení mísicích jader.

Literatura

Rosa, J.: ASŘTP průmyslové výroby stavebních hmot a dílců. SNTL, Praha, 1984. (CS)Novák, V.: Fuzzy množiny a jejich aplikace. SNTL, Praha, 1986. (CS)Rosa, J.: ASŘTP ve stavebnictví. MŠ ČSR, Praha, 1987. (CS)Gvozdjak, L., Vitko, A: Základy kybernetiky. Alfa, Bratislava, 1990. (CS)Tůmová, O., Čtvrtník, V., Girg, J: Elektrická měření - měřicí metody, skripta. ZČU Plzeň, 2000. (CS)Zadeh, L. A.: Fuzzy Sets and their Application. Academic Press, New York, 1977. (EN)Zadeh, L. A.: Fuzzy Sets as a Basic for a theory of Possibility. Fuzzy Sets and Systems. Academic Press, New York, 1978. (EN)Davis, E.: Representations of Common-sense Knowledge. Morgan Kaufman, San Mateo, 1990. (EN)

Požadavky

Základní informace o teorii systémů a o řízení systémů, základní informace o měření, základní fyzikální principy základních typů snímačů, vše na úrovni středoškolské odborné fyziky a technické vysokoškolské fyziky.

Garant

Ing. Václav Rada, CSc.

Vyučující

Ing. Václav Rada, CSc.