Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané stati z technologie stavebních procesů GP (FAST-CW54)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CW54 - Vybrané stati z technologie stavebních procesů GP, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání nezbytných znalostí z oblasti provádění základních stavebních procesů pozemních a inženýrských staveb, umožňující návazné studium časového plánování, modelování, optimalizace a racionálního řízení provozu na stavbách. Jde o získání znalostí technologické, prostorové, časové a ekonomické struktury vybraných dílčích stavebních procesů.

Osnova

1.Úvod do vědního oboru technologie staveb.Analýza stavebních procesů, projekt procesu.2.Zásady technologických postupů při provádění zemních prací3.Provádění inženýrských sítí a komunikací.Mechanizace stavebních procesů, definice, úkoly a stupeň mechanizace. Výkonnost strojů a strojních sestav, základní členění.4.Zásady provádění zdiva z cihel, tvárnic a kamene. Modulové, technologické a kvalitativní požadavky. Kontrola jakosti. 5.Instalační procesy. Vnitřní kanalizace. Rozvody vody a ústředního vytápění. Provádění staveb.izolací proti vodě, teplu, hluku, otřesům, chemickým vlivům. Postupová schémata, připravenost stavby, návaznosti, zkoušky a kontrola jakosti.6.Úpravy povrchů stavebních konstrukcí - vnitřní a vnější omítky, druhy, postupová schémata, připravenost podkladu, technologické přestávky, požadavky na rovinnost, kontrola jakosti.7.Technologie prací speciálního zakládání staveb ve vztahu k hloubeným podzemním stavbám.8.Podchycování stavebních konstrukcí a trysková injektáž.9.Pažící konstrukce (záporové stěny, pilotové, podzemní stěny).10.Injektování a kotvení horninového prostředí.11.Nomenklatura podzemních staveb – typy, rozdělení. Tunelové soustavy a systémy.12.Prstencová metoda. Nová rakouská tunelovací metoda. Metoda obvodového vrubu. Mikrotunelování.13.Stroje a zařízení pro výstavbu podzemních staveb (ražených, hloubených, kombinovaných, mikrotunelovaných).

Literatura

Klepsatel,F.,Kusý,P.,Mařík,L.: Výstavba tunelů ve skalních horninách. JAGA Bratislava, 2003. Lízal,P. a kol.: Technologie stavebních procesů pozemních staveb. Cerm,s.r.o. Brno, 2003. Motyčka,V. a kol.: Technologie staveb I, Technologie stavebních procesů, část 2, Hrubá vrchní stavba. Cerm,s.r.o. Brno,, 2005. Klepsatel,F.,Kusý,P.,Mařík,L.: Městské podzemní stavby. JAGA Bratislava, 2005. Kudrna,J.: Technologie pozemních komunikací. VUT v Brně, FAST, 2007. Kolymbas,D.: Geotechnik-Tunnelbau und Tunnelmechanik. Springer, 1998.

Požadavky

Student musí mít zvládnuty základní znalosti z geologie, geomechaniky, zakládání staveb, z navrhování pozemních a dopravních staveb.

Garant

doc. Ing. Vít Motyčka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vít Motyčka, CSc.