Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diskrétní metody ve stavebnictví I (FAST-DA58)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DA58 - Diskrétní metody ve stavebnictví I, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Diskrétní a diferenční rovnice jsou matematickou páteří mnoha oblastí inženýrských věd. Cílem kursu je vytvořit základní představy o vlastnostech řešení těchto rovnic a ukázat způsoby jejich aplikování.

Osnova

Základní aparát a základní metody vyšetřování diskrétních rovnic.a) Diskrétní počet (vybrané diferenční vztahy na základě spojitých analogií). b)Diferenční rovnice a systémy. c)Základní pojmy, užívané v diskrétních rovnicích.d)Rovnovážné body, periodické body, body potenciálně rovnovážné a potenciálně periodické. e)Stabilita řešení, přitahující a odpuzující body a jejich ilustrace na příkladech. f)Algoritmy řešení systémů diskrétních rovnic a rovnic vyšších řádů, případ konstantních koeficientů.g)Metoda variace parametrů.h)Metoda neurčitých koeficientů. i)Transformace některých nelineárních rovnic na lineární. j)Diferenční rovnice sestavované na bází vzorkování.

Literatura

Saber, Elaydi, N.: An Introduction to Difference Equations. Springer-Verlag 2010

Požadavky

Jsou požadovány znalosti z matematiky na úrovni bakalářského a magisterského studia.

Garant

prof. RNDr. Josef Diblík, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Diblík, DrSc.