Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace matematických metod v ekonomii (FAST-DA67)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DA67 - Aplikace matematických metod v ekonomii, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základy teorie grafů nutnými k formulaci kombinatorických úloh na grafech. Naučit je řešit nejčastěji se vyskytující úlohy pomocí efektivních algoritmů. Seznámit je s některými huristickými algoritmy používanými k řešení NP úplných úloh. Seznámit je se základy lineárního programování a teorie her a jejich aplikacemi v ekonomii.

Osnova

1. Základy teorie grafů I2. Základy teorie grafů II.3. Nalezení nejlacinější kostry v grafu.4. Nalezení nejkratší cesty v grafu.5. Stanovení maximálního toku v síti I.6. Stanovení maximálního toku v síti II.7. NP úplné úlohy.8. Problém obchodního cestujícího9. Problém obchodního cestujícího, heuristické metody.10. Lineární progtramování, teoretický základ.11. Simplexová metoda.12. Celočíselné programování.13. Maticové hry, řešení ve smíšenách strategiích.

Literatura

Plesník, Ján: Grafové algoritmy. Bratislava: Veda 1983DEMEL, J.: Grafy. SNTL, Sešit XXXIV 1989Rychetník, Zelinka, Pelzbauerová: Sbírka příkladů z lineárního programování. SNTL/ALFA 1968

Požadavky

Základní znalosti z teorie množin a zběhlost v manipulaci se symbolickými hodnotami.

Garant

RNDr. Karel Mikulášek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Karel Mikulášek, Ph.D.