Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavební fyzika (FAST-DB01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DB01 - Stavební fyzika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent získává teoretické znalosti v oblastech fyziky vztahujících se ke stavebnictví, konkrétně v oblasti přenosu tepla, záření, fotometrii a akustice. Dále získává znalosti a přehled o aplikačních možnostech ve stavebnictví a o současných trendech v měřicí technice.

Osnova

1. Stavební termika: Způsoby přenosu tepla. Fyzikální veličiny pro popis přenosu tepla. Fourierův zákon. Diferenciální rovnice pro vedení tepla. 2. Tepelné vlastnosti pevných látek. Vedení tepla rovinnou a válcovou stěnou. 3. Přestup tepla. Přenos tepla ve vzduchových vrstvách. 4. Záření a fotometrie: Veličiny teplotního záření. Zákony záření absolutně černého tělesa. Korekce pro reálné těleso. 5. Základy fotometrie. Osvětlení bodovým zdrojem. 6. Osvětlení plošným zdrojem. Osvětlení lineárním zdrojem. 7. Stavební akustika: Veličiny zvukového pole. 8. Vlnová rovnice pro rychlostní potenciál. 9. Zvukové pole rovinných a kulových vln. 10. Poměrné veličiny v akustice. Zvuková spektra, analýza zvuku. Šíření zvuku ve volném prostoru a vliv prostředí. 11. Fyziologická akustika, oblast slyšitelnosti. Hladina hlasitosti, hlasitost. Účinky zvuku na člověka. 12. Akustika uzavřených prostorů. Statistická metoda. 13. Názvuk a dozvuk. Doba dozvuku. Akustické úpravy uzavřených prostorů. 14. Měření akustických veličin. Měřící přístroje. Měřící metody.

Literatura

Schauer: Termika a záření. VUT v Brně 1998Schauer: Akustika. VUT v Brně 2002

Požadavky

Základy vektorového počtu, funkce jedné a více proměnných, derivace a parciální derivace, extrémy a průběh funkce, diferenciál funkce, neurčitý a určitý integrál, gradient, diferenciální rovnice, Fourierovy řady, hmota, látka, pole, fyzikální veličiny, základy mechaniky, hydromechaniky, harmonické kmity, vlnění, vlnová rovnice, základní akustické veličiny, termodynamika, vlastnosti soustav, zdroje a šíření tepla, záření černého tělesa, fotometrie a osvětlení.

Garant

doc. RNDr. Pavel Schauer, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Schauer, CSc.