Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Automatizace měření fyzikálních veličin (FAST-DB53)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DB53 - Automatizace měření fyzikálních veličin, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent získává znalosti v oblasti snímačů fyzikálních veličin a metod měření neelektrických i elektrických veličin. Je seznamován s převodem neelektrických veličin na elektrické nebo optické signály a získává znalosti o zpracování těchto signálů výpočetní technikou. Dále získává znalosti a přehled o aplikačních možnostech a současných trendech v měřicí technice.

Osnova

1. Úvod: počítače PC v měření, ekonomický přínos, kvalitativní přínos.2. Realizace vstupu a výstupu: sériový V/V RS232, paralelní V/V LPT1, měřící systém GPIB (IEEE488). 3. Úvod do měřícího systému GPIB: Základní požadavky na zapojení, popis sběrnice, funkční příkazy GPIB. 4.-5. Přehled přístrojů s GPIB: Hewlett Packard, Tectronics, Metra Blansko, Tesla Brno. 6.-8. Instrukce vybraných přístrojů: osciloskopy série HP 54600, programovatelné zdroje série HP E363xA, digitální multimetr HP 34401A, digitální voltmetr M1T 330, přesná měřící periferie M1T 386, přepínač M1T 293, RLCG most-voltmetr BM 559, měřič RLC BM 595, D/A převodník BM 572, programovatelný zdroj BS 575, universální čítač BM 640a, universální čítač BM 642. 9.-10. Programování stykové karty GPIB: instrukce pro kartu firmy IOtech, ukázka programové jednotky IMSDRV, ukázka programové jednotky PRISTROJ, ukázka programu pro měření.11.-13. Praktické cvičení: příprava, odladění a odzkoušení konkrétního měřícího programu ze stavební praxe

Literatura

Schauer: Poznámky k předmětu Automatizace měření na PC. nevyšlo tiskem, autor poskytuje studentovi zdarma elektronicky 2005

Požadavky

Základní měřící metody. Principy činnosti počítačů, zpracování dat na počítači, vstupní a výstupní operace. Znalost programovacího jazyka.

Garant

doc. RNDr. Pavel Schauer, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Schauer, CSc.