Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statika stavebních konstrukcí (FAST-DD4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DD4 - Statika stavebních konstrukcí, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Objasnit princip deformační metody výpočtu staticky neurčitých konstrukcí. Naučit používat zjednodušenou deformační metodu pro výpočty staticky neurčitých prutových soustav a rámových konstrukcí včetně vlivu náběhů, pružně poddajného připojení a pohyblivého zatížení.Informovat o řešení nelineárních úloh, teorii druhého řádu a výpočtech stability rámových konstrukcí.Seznámit s metodou konečných prvků a stavební dynamikou.

Osnova

1.Úvod.Podstata a varianty deformační metody.Výpočtový model a stupeň přetvárné neurčitosti.2.Statické podmínky rovnováhy, parametry deformace, vázané uzly. Skalární a maticová forma deformační metody.3.Analýza přímého prutu proměnného průřezu. Pruty různě ukončené. Lokální veličiny, primární vektor a matice tuhosti. Modelování konzoly.4.Prut konstantního průřezu, základní deformační součinitele. Sestavení primárního vektoru z koncových momentů.5.Analýza prutové soustavy, sestavení rovnic, lokalizace.6.Dokončení řešení prutu – výpočet vnitřních sil a deformací na prutech. Určení reakcí a kontrola řešení.jiná verza sestavení rovnic.7.Zvláštnosti řešení pravoúhlých rámů a spojitých nosníků. Jiná varianta sestavování rovnic.8.Příhradový nosník řešený deformační metodou.9.Využití tvarové symetrie. Pružně poddajné připojení prutu10.Prostorové prutové systémy.11.Nelineární problém, teorie druhého řádu, stabilita.12.Základy metody konečných prvků.13.Základy stavební dynamiky.

Literatura

Kadlčák, J., Kytýr, J.: Statika stavebních konstrukcí I. Staticky neurčité prutové k. VUTIUM, Brno 1998Šmiřák, S., Teplý, B.: Pružnost a plasticita II.. Nakl. VUT Zienkiewicz: The Finite Element Method. Mc Graw - Hill

Požadavky

Statická analýza staticky určitých rovinných příhradovin, přímých a zalomených rovinných nosníku,vláknového polynomu a řetězovky. Účinky zatížení stavebních konstrukcí včetně pohyblivých. Princip virtuálních prací a věty o vzájemnosti virtuálních prací a výpočty deformací prutových soustav metodou jednotkových sil.

Garant

Ing. Rostislav Zídek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Rostislav Zídek, Ph.D.