Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie spolehlivosti, pružnosti, plasticity a porušování (FAST-DD62)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DD62 - Teorie spolehlivosti, pružnosti, plasticity a porušování, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalost problematiky numerického modelování konstrukcí z kvazikřehkých materiálů (beton) po stránce teoretické.Pochopení aspektů lokalizace přetvoření a vlivu velikosti.Studenti získají představu o současných možnostech software.

Osnova

1. Typy materiálů z hlediska změkčení, úvod do konstitutivních materiálových modelů2. Lineární lomová mechanika LEFM, lomová procesní zóna, možnosti LEFM3. Nelineární lomová mechanika, lomově-mechanické parametry materiálu4. Problematika lokalizace přetvoření, falešná citlivost na síť, omezovače lokalizace5. Crack band model, nelokální mechanika kontinua6. Konstitutivní vztahy pro beton a jiné kvazikřehké materiály7. Fracture-plastic model, mikroploškový (microplane) model8. Vliv velikosti na únosnost (rozměrový efekt), energetické a statistické příčiny9. Rozbor vlivu velikosti u pevnosti v tahu za ohybu10. Základy mechaniky poškození11. Prezentace modelování pomocí software nelineární lomové mechaniky ATENA12. Stochastická lomová mechanika13. Prezentace modelování pomocí systému SARA

Literatura

A. Haldar, S. Mahadevan: Reliability Assessment Using Stochastic Finite Element Analysis. John Wiley and Sons 2000

Požadavky

Metoda konečných prvků, pružnost, plasticita, mechanika materiálu, numerické metody.

Garant

prof. Ing. Drahomír Novák, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Drahomír Novák, DrSc.