Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie prostředí (FAST-DH56)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DH56 - Teorie prostředí, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s požadavky a metodami hodnocení kvality vnitřního prostředí v budovách. V rámci teorie prostředí jsou získány teretické vědomosti o různých typech mikroklimatu, které mají vliv na obytné a pracovní prostředí v budovách. S pomocí zjednodušených metod výpočtu a numerických metod simulace mohou studenti hodnotit kvalitu a zdravotní aspekty vnitřního prostředí v budovách.

Osnova

1. Souhr vlivů působících na vnitřní prostředí a specifikace požadavků na obytné a pracovní prostředí v budovách. Druhy mikroklimatu.2. Tepelně vlhkostní mikroklíma budov.3. Hodnocení tepelného komfortu ve vztahu k vnějšímu prostředí.4. Odérové a toxické mikroklima.5. Mikrobiální mikroklima.6. Elektrostatické a elektrodynamické mikroklima, problémy elektrosmogu v budovách.7. Elekrointové mikroklima v budovách.8. Emise záření a výskyt škodlivých plynů v budovách (zemní plyn, radon).9. Ochrana proti hluku a snížení vibrací v budovách.10. Vliv konstrukčních částí a provozu technických zařízení budov na vnitřní prostředí. Syndrom nemocných budov. 11. Požadavky na zdravotní nezávadnost stavebních materiálů a konstrukcí.12. Metody simulace vnitřního prostředí budov a stanovení okrajových podmínek.13. Metody integrovaného modelování vnitřního prostředí budov.

Literatura

Jokl M.: Interní mikroklima. ES ČVUT Praha 1992

Požadavky

Základní znalosti v oblasti stavební chemie, stavebních materiálů a zkušebních metod, stavební fyziky, technicky prostředí, numerických metod pro modelování prostředí v budovách. Znalosti ze základů stavební klimatologie a technické meteorologie.

Garant

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.