Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování fyzikálních jevů stavebních konstrukcí (FAST-DH72)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DH72 - Modelování fyzikálních jevů stavebních konstrukcí, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmědmětu je úvod do modelování v oblasti stavební fyziky a energetiky budov. Získané znalosti budou využity pro modelování fyzikální jevů ve stavebních konstrukcích zaměřených na vedení tepla, proudění vzduchu, tepelně-vlhkostní stavy a procesy ve stavebních materiálech zabudovaných v konstrukcích budov pro nestavionární okrajové podmínky korespondující s dynamikou klimatických změn vnějšího prostředí a provozem budov.

Osnova

1. Úvod do modelování ve stavební tepelné technice a energetice budov.2. Transport tepla, vlhkosti a vzduchu ve stavebních materiálech a konstrukcích.3. Fyzikální základy modelování ve stavební tepelné technice budov.4. Klasifikace a porovnání metod modelování u počítačových programů.5. Zjednodušené výpočetní prostředky a výpočetní modely.Limity modelování. 6. Jedno, dvou a třídimenzionální modelování fyzikálních jevů ve stavebních konstrukcích.7. Stanovení okrajových podmínek pro modelování nestacionárních jevů.8. Modelování vedení tepla a vlhkosti ve stavebních konstrukcích.9. Minimalizace tepelných mostů v obvodových konstrukcích nízko-energetických budov.10. Modelování proudění vzduchu exfiltrací a infiltrací obvodovými konstrukcemi.11. Vliv dynymiky středoevropských klimatických podmínek na přestup tepla v obvodových konstrukcích.12. Modelování ostatních fyzikálních jevů ve stavebních konstrukcích.13. Ověřování platnosti modelů. Navrhování na základě provozního ověřování a porovnání modelování s měřením a monitorováním (in situ).

Literatura

Brescu team: Minimising thermal bridging in new dwelllings. BRE, Watford, UK 1996

Požadavky

Základní znalosti z numerických metod, MKP, CFD a CVM. Základní teoretické znalosti v oblasti stavební fyziky. Dostatečné znalosti v navrhování konstrukcí pozemních staveb, v technice prostředí budov a hodnocení vnitřního prostředí budov.

Garant

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.