Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Simulace prostředí budov (FAST-DH74)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DH74 - Simulace prostředí budov, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s metodou kontrolních objemů a numerickými metodami určenými pro hodnocení nestacionárních jevů ve stavebních konstrukcích a vnitřním prostředí budov. Získané vědomosti mají studnetům umožnit využívání dostupných programových prostředků pro simulace v budovách pro hodnocení kvality vnitřního prostředí, energetické efektivnosti budov a provozu technických zařízení budov při využití integrované simulace a zónového modelování.

Osnova

1. Úvod k simulaci prostredi v budovach. Druhy simulačních metod a jejich zatřídění podle kvality. 2. Úvod do medelování enegetických toků proudění (proudových čar) a přestupu tepla ve vícezónovém modelu.3. Úvod k metodě kontrolních objemů pro vícezónové modelování.4. Analytické vyjádření pro dynamické energetické modelování v budovách - metody časové a frekvenční domény odezvy.5. Vyjádření numerických metod s odvozením rovnice uchování (energie)pro charakteristické kontrolní objemy.6. Ukázka souboru rovnic zachování (energie)pro vyjádření příkladu jednoduché budovy.7. Odvození doplňujících přístupů k modelování proudění vzduchu a transportu vlhkosti mezi a uvnitř místností uvnitř stavebních konstrukcí.8. Použití teorie numerických metod uvedených drive v casti (5) pro systémy vytápění, větrání, a klimatizaci (HVAC), uchování obnovitelné energie a řídící kontrolní systém.9. Úvod do modelování technických sub-systémů pro parametry rovnice zachování (energie) a nestacionární okrajové podmínky.10. Klasifikace okrajových dodmínek: typ počasí, neortogonální geometrie, zastínění a tepelná izolace, krátkovlné a dlouhovlné záření, povrchové proudění.11. Ukázky simulace v reálném čase a skutečném měřítku v souvislosti projektové praxe.12. Metody ověřování numerických modelů budov pro energetickou simulaci budov.13. Analýza výsledků simulace hodnocení vnitřního prostředí a energetické efektivnosti budov.

Literatura

Clarke J. A.: Energy Simulation in Building Design. Butterworth-Heinemann 2001Hens H.: Heat, Air and Moisture Transfer in Insulated Envelope Parts. International Energy Agency, ECBCS 1996

Požadavky

Teoretické znalosti numerických metod, stavební fyziky, základní znalosti v oboru stavební klimatologie a technické meteorologie. Přehled o stavebních konstrukčních systémech a technických zařízení budov. Znalosti o pasivních a aktivních solárních systémech a technologiích umožňujících využití obnovitelné energie v budovách.

Garant

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.