Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Revitalizace historických objektů (FAST-DH79)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DH79 - Revitalizace historických objektů, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

K adekvátní revitalizaci historického stavebního fondu je zapotřebí poučeného,všestranně vzdělaného projektanta,který dovede požadavky investora nebo uživatele přiměřeně aplikovat k možnostem objektu.

Osnova

1. Vznik a vývoj památkové péče,dějiny památkové péče v českých zemích i mimo ně.2. Platné právní předpisy,charty,mezinárodní instituce a spolupráce.3. Teorie a metody památkové péče.Přínosy i omyly.Památkové bohactví v českých zemích a jeho význam pro středoevropský prostor.4. Revitalizace širších územních celků a sídel.Historická města,městské památkové rezervace a jejich památkové zóny.5. Vesnické památkové rezervace,jejich zóny,vernakulární architektura,sakrální stavby.6. Feudální sídla,fortifikační stavby.7. Historické bloky a solitéry podle typologického zařazení.8. Výrobně-technické a dopravní stavby,inženýrské stavby.9. Autenticita historických objektů.Nová tvorba v historickém prostředí.10.Podklady pro zahájení revitalizací.Průzkumy a dokumentace.11.Činnosti projektanta při návrhu a realizaci revitalizace historické stavby.Práce HSV.12.Činnosti projektanta při návrhu a realizaci revitalizace historické stavby.Práce PSV.13.Odborná diskuse s experty z národního památkového ústavu.

Literatura

Dvořák M.: Katechismus památkové péče. SÚPP Praha 1991Kos J.: Rekonstrukce pozemních staveb. CERM 1999Kříž M.: Rekonstrukce a obnova památek. VUT Brno 1992Pavlík M. a kol.: Regenerace historických budov,sídel a krajiny,ochrana památek. ČVUT Praha 1998Vlček M.: Projektování rekonstrukcí. CERM 1995Vlček M.,Moudrý I.,Novotný M.,Beneš P.,Maceková V.: Poruchy a rekonstrukce staveb. ERA 2003Kašička F.: Stavebně historický průzkum. ČVUT Praha 2002Škabrada J.: Konstrukce historických staveb. ČVUT Praha 2000Štursa J.: Rekonstrukce a renovace památek II. ČVUT Praha 1983Zemánková H.: Tvořit ve vytvořeném. CERM 2003

Požadavky

Dějiny architektury.Historické konstrukce a ochrana památek.Materiály pro rekonstrukce.Rekonstrukce a renovace.Stavební a památkový zákon.Pozemní stavitelství.Sanace a adaptace.

Garant

Ing. arch. Blažena Hubáčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. arch. Blažena Hubáčková, Ph.D.