Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrostruktura stavebních látek (FAST-DJ56)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DJ56 - Mikrostruktura stavebních látek, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit s krystalografií anorganických látek, důraz je kladen na významnost mikrostruktury pro vývoj nových materiálů, vysvětlení vlivu pórovitosti na fyzikální vlastnosti látek. Důraz je kladen zejména na využití základní přístrojové techniky pro stanovení mikrostruktury hmoty, včetně praktického řešení.

Osnova

1.-3.Teorie hydraulického upevňování látek. Mikromechanika, napětí ve struktuře a defekty struktury. 4.-5.Fyzikální metody stanovení mikrostruktury hmoty.6.Elektronová mikroskopie a optická mikroskopie. 7.-8.Fyzikální metody stanovení složení látek. Vnitřní povrch látek a jeho stanovení.9.Význam mikrostruktury pro vývoj materiálů.10.Koroze anorganických látek.11.-13.Termické rozbory, praktické stanovení mikrostruktury jednotlivých složek materiálů.

Literatura

Lach, V., Daňková, M.: Mikrostruktura stavebních látek . VUT FAST 1987Henning, O., Lach, V.: Chemie ve stavebnictví . SNTL Praha 1983Matoušek, M. Drochytka, R: Atmosférická koroze betonů . IKAS Praha 1998

Požadavky

Stručné základy obecné fyzikální chemie z oblasti skupenských stavu látek, termodynamiky, reakční kinetiky, dějů na fázových rozhraních, sorpčních jevů a základních projevů disperzních soustav. Základy silikátové chemie z oboru struktury silikátů

Garant

prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA

Vyučující

prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA