Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Energetika a technická termodynamika (FAST-DJ59)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DJ59 - Energetika a technická termodynamika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Spojení znalostí reakcí a změn mikrostruktury, probíhajících za vysokých teplot u procesů sušení a výpalu keramiky a silikátových maltovin s vlivem vnějších podmínek působení tepelných zdrojů. Zvládnutí metodik tepelných bilancí. Nové pohledy na možnosti úspor tepla v technologiích stavebních hmot. Perspektivy řešení nedostatku energetických primárních zdrojů, posilování environmentální odpovědnosti.

Osnova

1. Zdroje primární energie a procesů výroby stavebních hmot. 2. Diagramy par, změny stavu par, mísení páry s vodou. 3. Vlhký vzduch, aplikace diagramů, změny stavu, mísení vzdušných proudů. 4. Sdílení tepla a přenos hmoty, sušení při konstantních a proměnlivých podmínkách. 5. Statika sušení, tepelné bilance sušáren surovin a sušáren výrobků. 6. Metody tepelných bilancí maltovinářských pecních systémů. 7. Metody tepelných bilancí průmyslových keramických pecí. 8. Modelování tepelných pochodů v procesech výpalu maltovin, sušení a výpalu keramiky.9. Vybrané metody měření teplotechnických procesních veličin. Prostředky řízení tepelných procesů v průmyslu stavebních hmot. 10. Paliva, vlastnosti, metody analýz paliv a produktů spalování. Statika a kinetika spalování, funkce a parametry spalovacích zařízení silikátového průmyslu, jeho energetická náročnost. 11. Perspektivy v řešení úspor, nové metody výpalu maltovin a keramiky. 12. Ekonomika a environmentální aspekty energetiky. 13. Energetické zdroje, problémy využití obnovitelných zdrojů.

Literatura

Incropera F.P. – DeWitt D.P.: Fundamentals of Heat and MassTransfer. John Wiley and Sons, Toronto 1996Kuneš, J.: Modelování tepelných procesů. SNTL Praha 1989Stark,J.,Huckauf,H.,Seidel,G.: Brennprozesse und Brennanlagen. Verl.f.Bauwessen, Berlin 1985

Požadavky

Podrobné znalosti z oboru technická termodynamika oboru SMI, základní chemicko-technologické pochody v průběhu tepelně zabarvených reakcí procesů sušení a výpalu keramiky a silikátových maltovin.

Garant

doc. Ing. Karel Kulísek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Kulísek, CSc.