Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretické základy kompozitních materiálů (FAST-DJ64)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DJ64 - Teoretické základy kompozitních materiálů, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Osvojení teoretického základu k problematice kompozitních materiálů. Získání přehledu o aplikaci nových kompozitních materiálů ve stavebnictví. Pochopení kompozitního působení materiálů a možností, které poskytuje kompozitní materiál. Seznámení s principy navrhování a použití kompozitů. Na základě získaných poznatků posluchač může optimálně volit kompozitní materiál pro konkrétní aplikaci, je schopen definovat požadované vlastnosti kompozitu, podmínky jeho použití. Je schopen predikovat vlastnosti navrženého kompozitního materiálu.

Osnova

1.Typy kompozitních materiálů a jejich charakteristika, vývoj kompozitních materiálů2.Definice kompozitního působení, proměnné definující vlastnosti kompozitů, jejich strukturní roztřídění3.Navrhování kompozitů 4.Částicové kompozity I. až III. typu, specifika5.Vláknové kompozity, vlákna, matrice6.Kompozitní materiály s cementovou matricí a vláknovou výztuží 7.Sklovláknobeton, vláknobeton s polymerními vlákny, navrhování, aplikace8.Vláknobeton s ocelovými vlákny, navrhování, aplikace9.Kompozitní materiály s polymerní matricí a vláknovou výztuží 10.Technologie výroby kompozitních materiálů s polymerní matricí a vláknovou výztuží11.Nové materiály pro zesilování konstrukcí, lamely, výztužné tkaniny12.Kompozity vyztužené páskami. Lamináty. Hybridní kompozity. 13.Jednosměrové kompozity, zastoupení vláken. Mechanika jednosměrových kompozitů. Podélná pevnost a tuhost, pracovní diagram při tahovém namáhání (grafy, základní výpočtové vztahy). Chování při porušení. Teplotní roztažnost a transportní vlastnosti. Modul pružnosti a pevnost krátkovláknových kompozitů.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Znalosti vlastností stavebních materiálů, znalosti z oblasti fyziky stavebních materiálů, mechaniky, technologie betonu, plastických látek.

Garant

Ing. Lenka Bodnárová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Bodnárová, Ph.D.