Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření provozních veličin ve VH (FAST-DR62)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DR62 - Měření provozních veličin ve VH, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent naváže na znalosti v odborných předmětech přehrady, jezy, úpravy toků, stokování, čistění odpadních vod, hydrologie. Při studiu se seznámí s měřicí technikou, metodikou měření a vyhodnocování provozních veličin. Součástí přehledu je i seznámení s nejistotami (přesnosti) vyhodnocovaných veličin měření. Účel technicko-bezpečnostního dohledu nad vodohospodářskými díly, zařazení děl do systémů periodických kontrol. Základní přehled o metrologických předpisech je součástí znalostí po absolutoriu.

Osnova

1.– 3. Základní legislativní přepisy v oblasti metrologie a vodního hospodářství.2.– 6. Přehled techniky využívané pro měření provozních veličin ve VH.7.Kalibrace měřidel – lhůty a realizace.8.Měření na jezech a přehradách.9.Měření parametrů hydroenergetických systémů10.,11. Měření průtoků na vodotečích, kanalizačních sítích s volnou hladinou. Měření průsaků.12. Měření parametrů proudu v tlakových potrubích13. Vyhodnocování výsledků, nejistoty (chyby) měření veličin.

Literatura

ČSN EN ISO 748: Měření průtoku kapalin v otevřených korytech - metody rychlostního pole. Český noramalizační institut, Praha 2001ČSN ISO 1348/1: Měření průtoků vody v otevřených korytech pomocí přelivů a žlabů. ČSN ISO 1997Dub, O.: Hydrológia, hydrografia, hydrometria. SVTL Bratislava 1963Chudý,V. a kol.: Meranie technických veličín. Vydavateĺstvo STU Bratislava 1999Kratochvil, S.: Hydrotechnický výzkum - měření na hydrotechnických stavbách. SNTL Praha 1964Pegelvorschrift: Richtlinie für das Messen und Ermitteln von Abfüssen und Durchflüssen - Messgaräte. Kulturbuch - Verlag Berlin 1998

Požadavky

Fyzika, matematika, hydraulika, hydrologie, přehrady, jezy, využití vodní energie

Garant

prof. Ing. Jan Šulc, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Šulc, CSc.