Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostorová ekonomika (FAST-DV73)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-DV73 - Prostorová ekonomika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytuje základní informace o prostorové ekonomice v národní i v evropské regionální politice a územním marketingu.

Osnova

1.Charakteristika regionu a druhy regionů2.Časoprostorové ekonomické teorie a metody. Lokalizační teorie3.Strategie a územní koncepce. SWOT analýza území4.Koncepce územní technické infrastruktury a terciální sféra 5.Územní rozvoj. Územní marketing6.Aplikace ekonomických zákonitostí do území. Nabídka a poptávka města a regionu7.Ekonomika a prostorové uspořádání měst a městských regionů8.Wagnerův zákon. Trh právních norem Ronalda Coaseho. Nástroje přímé městské ekonomické politiky. Řízení veřejných městských služeb(přímé řízení,správa, koncese) Trh nemovitostí. Vnější zásahy do trhu nemovitostí a územního rozvoje 9.Veřejné investice a veřejně prospěšné projekty 10.Realizace rozvojových projektů11.Komunikace a ekonomické synergie:Vědecké a technologické parky. Světová střediska obchodu a podnikání. Příjem podniků na území, informační pomoc, pomoc při exportu, pomoc při transferu technologií, rozvojová pomoc12.Trvale udržitelný městský rozvoj. Koncepce Ecocity13.Regionální politika Evropské unie

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základy ekonomických teorií, marketingu a ekonomiky stavebnictví

Garant

prof. Ing. Koloman Ivanička, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Koloman Ivanička, Ph.D.