Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geology for Civil Engineers (FAST-F15)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-F15 - Geology for Civil Engineers, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači se seznámí se základními typy hornin tvořícími základové půdy staveb včetně přírodních procesů, které ovlivňují jejich kvalitu v čase (endogenní a exogenní geologické procesy). Nedílnou součástí jsou základy hydrogeologie a objasnění vlivu podzemní vody na kvalitu základové půdy. Studenti se také naučí metodicky zpracovat stavebně geologický průzkum základové půdy pro I. geotechnickou kategorii.

Osnova

1. Úvod, stavba Země, historická geologie, rozdělení hornin, horninotvorné minerály a jejich vlastnosti.2. Textury magmatických hornin, hlubinné a žilné horniny.3. Výlevné horniny, vlastnosti a výskyt.4. Sedimentární horniny, vlastnosti a výskyt.5. Metamorfované horniny, vlastnosti a výskyt.6. Endogenní procesy v zemské kůře.7. Exogenní procesy v zemské kůře.8. Svahové pohyby.9. Podzemní voda a prameny.10.Geologické mapy a informační zdroje, metody průzkumu vč. geofyzikálních.11.Přehled základových půd dle geologické příslušnosti.12.Úkoly inženýrské geologie v pozemním stavitelství ve vztahu k životnímu prostředí.13.Regionální geologie Českého masívu a moravskoslezské části Západních Karpat. Těžba hornin a jejich využití ve stavebnictví.

Literatura

GOODMAN, R.E.: Engineering Geology. Rock in Engineering Construction. John Wiley & Sons 1993PLUMMER, Ch.C., McGEARY,D.: Physical Geology. McGraw Hill Publishers 1996WEST, T.R.: Geology Applied to Engineering. Prentice HallEnglewood Cliffs 1995

Požadavky

Základní znalosti fyziky a chemie ze střední školy.

Garant

doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D.