Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika zemin a zakládání staveb (FAST-F16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-F16 - Mechanika zemin a zakládání staveb, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty, jak je významná dokonalá znalost vlastností a chování zemin pro bezpečný a především ekonomický návrh základů staveb pro návrh zemního tělesa a pro dimenzování svislých konstrukcí.Naučit studenty základní principy bezpečného a ekonomického návrhu základových konstrukcí.

Osnova

1. Historie a úkoly mechaniky zemin, geotechnický průzkum, klasifikace zemin. 2. Fyzikálně-mechanické vlastnosti zemin. 3. Smyková pevnost zemin. Deformační charakteristiky zemin. Propustnost. 4. Napětí v zeminách. Geostatické napětí. Napětí od vnějšího zatížení. Kontaktní napětí. 5. Mezní stavy zemin. 1. mezní stav-únosnost, 2. mezní stav-sedání.6. Model konsolidace zemin. 7. Plošné základy.8. Hlubinné základy. Pilotové základy. 9. Stabilita svahů. 10. Zemní tlaky, aktivní, pasivní, v klidu. Konstrukce proti zemním tlakům. Podzemní, pilotové a štětové stěny. 11. Základová jáma, svahovaná a pažená.12. Zlepšování vlastností zemin. Zakládání ve speciálních podmínkách.13. Moderní metody zakládání staveb.

Literatura

ATKINSON, J.: An Introduction to the Mechanics of Soils and Foundations. McGraw-Hill Book Company 1993BAŽANT, Zdeněk: Zakládání staveb. SNTL Praha 1972ŠIMEK, J., JESENÁK, J., EICHLER,J.: Mechanika zemin. SNTL Praha 1990

Požadavky

Vznik zemin, typy základových půd, inženýrskogeologický průzkum, pružnost a pevnost materiálů, základy stavební mechaniky, výpočet zatížení.

Garant

Ing. Věra Glisníková, CSc.

Vyučující

Ing. Věra Glisníková, CSc.