Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika zemin a zakládání staveb (FAST-FD3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-FD3 - Mechanika zemin a zakládání staveb, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty, jak je podstatná dokonalá znalost vlastností zemin pro návrh základových konstrukcí.Návrh plošných a hlubinných základů pro různé geotechnické kategorie a návrh stavební jámySeznámit studenty s moderními technologiemi zakládání staveb, zlepšování vlastností podlaží

Osnova

1. Geotechnický průzkum pro pozemní stavby, stanovení fyzikálně-indexových vlastností zemin. Klasifikace zemin pro inženýrské účely. Smyková pevnost zemin. Dráhy napětí. Vlastnosti zemin při zatěžování. Konsolidace zemin.2. Napětí od přitížení. Mezní stavy. Geotechnické kategorie. Únosnost – namáhání základové půdy. Sedání základové půdy. Časový průběh sedání. Zásady řešení stability svahů. Sanace a zabezpečení svahů.3. Plošné základy, druhy, hloubka založení, výpočet pro II. a III. geotechnickou kategorii. Hlubinné základy – piloty, jejich rozdělení, interakce vrchní stavby s podložím. Zakládání na velkoprůměrových pilotách. 4. Stavební jáma – svahovaná a pažená. Odvodnění stavebních jam. Kotvení a hřebíkování. Zlepšování vlastností zemin. Zakládání na polštářích. Rekonstrukce základů, zakládání ve složitých podmínkách. Chyby v zakládání.

Literatura

ATKINSON, J.: An Introduction to the Mechanics of Soils and Foundations. McGraw-Hill Book Company 1993BAŽANT, Zdeněk: Zakládání staveb. SNTL Praha 1972ŠIMEK, J., JESENÁK, J., EICHLER,J.: Mechanika zemin. SNTL Praha 1990

Požadavky

Vznik zemin, typy základových půd, inženýrskogeologický průzkum, pružnost a pevnost materiálů, základy stavební mechaniky, výpočet zatížení, teorie mezních stavů, navrhování konstrukcí.

Garant

doc. Ing. Kamila Weiglová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Kamila Weiglová, CSc.