Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika I (FAST-GB01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-GB01 - Fyzika I, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základních teoretických znalostí a zejména praktických znalostí, dovedností a návyků v oblastech fyziky: kinematika a dynamika hmotného bodu, mechanika tuhého tělesa a mechanické kmity.

Osnova

1.týden: Kinematika hmotného bodu.2.týden: Vzájemné silové působení těles, pohybové zákony. 3.týden: Pohybová rovnice v inerciálních a neinerciálních soustavách. 4.týden: Práce a mechanická energie, zákon zachování energie.5.týden: Časový účinek síly, souvislost momentu síly a momentu hybnosti.6.týden: Dynamika soustavy hmotných bodů, impulsové věty. 7.týden: Pohyb tuhého tělesa, kinetická energie a moment setrvačnosti.8.týden: Popis gravitačního pole, intenzita a potenciál, souvislost mezi nimi. 9.týden: Centrální pohyb těles, pohyb družic. 10.týden: Základní pojmy mechanického kmitání, pohyb harmonického oscilátoru. 11.týden: Tlumené a nucené kmity oscilátoru. 12.týden: Skládání a rozklad kmitů. 13.týden: Vznik mechanického vlnění, postupné a stojaté vlnění v bodové řadě, prostorové vlnění, rychlost šíření vlnění v látkách. Dopplerův princip a jeho aplikace.

Literatura

Koktavý B.: Mechanika hmotného bodu. VUTIUM Brno, 1998. (CS)Koktavý B.: Mechanické kmity a vlnění. CERM Brno, 1999. (CS)Ficker T.: Fyzikální praktikum. CERM Brno, 1999. (CS)Šikula J.: Mechanika tuhých těles. CERM Brno, 2001. (CS)

Požadavky

Základní znalosti fyziky v rozsahu středoškolských osnov, základy vysokoškolské matematiky, derivace, integrace, jednoduché diferenciální rovnice.

Garant

prof. Ing. Luboš Pazdera, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Luboš Pazdera, CSc.