Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika II (FAST-GB03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-GB03 - Fyzika II, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základních teoretických znalostí a zejména praktických znalostí, dovedností a návyků v oblastech fyziky: elektrické pole, magnetické pole a elektromagnetické pole.

Osnova

1.týden: Základní zákony elektrostatického pole, potenciál a intenzita. 2.týden: Vodič v elst. poli, kapacita vodiče a kondenzátoru. Polarizace dielektrika. 3.týden: Vedení proudu v látkách, práce a výkon. Obvody s ustálenými proudy. 4.týden: Magnetického pole, silové působení. Zákon elektromagnetické indukce. Magnetické vlastnosti látek. 5.týden: Obvody s časově proměnnými proudy, derivační a integrační obvody. Střídavý proud a jeho charakteristiky. 6.týden: Základní obvody, práce a výkon střídavého proudu. Trojfázové proudy. 7.týden: Vedení proudu v polovodičích, usměrňovače, zesilovače, směšovače, modulátory a demodulátory. 8.týden: Oscilátory a klopné obvody.9.týden: Maxwellova teorie elmg.pole. Šíření elmg. vlnění v nevodivém izotropních prostředí. Vlastnosti atmosféry,ionosféra,šíření elmg. vlnění v atmosféře.10.týden: Energie přenášená vlněním, vyzařování a příjem. 11.týden: Radiolokátor kmitočtový, impulzový a Dopplerův. 12.týden: Měření časových intervalů, kmitočtu a fázového rozdílu. 13.týden: Měření neelektrických veličin elektrickými metodami.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základní znalosti fyziky v rozsahu středoškolských osnov, základy vysokoškolské matematiky, derivace, integrace, jednoduché diferenciální rovnice.

Garant

prof. Ing. Luboš Pazdera, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Luboš Pazdera, CSc.