Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vyšší geodézie a základy kosmické geodézie (FAST-GE21)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-GE21 - Vyšší geodézie a základy kosmické geodézie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se seznámí s problematikou určování tvaru zemského tělesa a jeho tíhového pole. Naučí se uvažovat v geodetických pracích a výpočet vliv křivosti země a vliv tíže na geodetická měření. Podrobněji je probírána problematika měření GPS a jejich aplikací v geodetických systémech a rámcích.

Osnova

1. Tvar a rozměr Země a její náhradní plochy. Historie měření.2. Souřadnicové soustavy na rotačním elipsoidu3. Poloměry křivosti, referenční koule, sférický exces, 4. Normálové řezy, Geodetická křivka, 5. I. a II. geodetická úloha na kouli (elipsoidu) 6. Tíhové pole Země, , hladinové plochy, tížnice, geoid7. Metody měření tíže, gravimetry8. Astronomicko-geodetické tížnicové odchylky, převod naměřených veličin na referenční elipsoid.9. Klasické geodetické sítě polohové, výškové a tíhové10. Astronomicko-geodetické sítě, prostorový referenční rámec a družicové sítě11. Družice a její dráha -základy, principy časových systémů12. Základy GPS měření, systematické chyby GPS dat, výpočet GPS vektorů13. Využití GPS v bodových polích, převod GPS do kartografických zobrazení, DGPS a RTK14. Problematika výšek a GPS

Literatura

Vykutil, J.: Vyšší geodézie. Kartografie Praha, 1982. (CS)Abelovič, J. a kol.: Meranie v geodetických sieťach. Alfa Bratislava, 1990. (SK)Cimbálník, M., Mervart: Vyšší geodézie 1. ČVUT Praha, 1997. (CS)Czarnecki, K.: Geodezja wspólczesna. Wiedza i Zycie Warszawa, 1997. WEIGEL, J. MACHOTKA, R.: Vyšší geodézie a základy kosmické geodézie. VUT, 2009. (CS)Vaniček, P., Krakivsky, E.: Geodesy: The Concepts. NorthHolland, Amsterdam, 1980. (EN)

Požadavky

Geodetická měření a výpočty v rovině, principy vyrovnání geodetických sítí. Nivelace.

Garant

doc. Ing. Josef Weigel, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Weigel, CSc.