Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (FAST-GZ52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-GZ52 - Sociologie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Orientace v problematice sociologie společnosti a sociálních skupin. Analýza společenských vztahů, procesů ve společnosti a společenského vývoje; poznání společenské struktury na úrovni celé společnosti i na úrovni organizace, firmy, jednotlivce; aplikace sociologie na budoucí zaměstnání absolventů ve stavebních firmách i technické praxi.

Osnova

1. Předmět sociologie, předmět a úkoly sociologie, sociální struktura společnosti.2. Dějiny sociologie. Přehled nejvýznamnějsích sociologických teorií, směrů a osobností. Význam pro současnost.3. Makrosociologie, společenský vývoj. Sociální psychologie. Společnost, skupina, kolektiv. Mikrosociologie. Struktura organizace, úřadu, firmy. Řízení a kontrola.4. Sociologické teorie a směry. Teorie konfliktu a teorie koncensu ve společnosti a organizaci.5. Sociologické metody a techniky výzkumu. Pozorování, dotazník, anamnéza, testové metody. Sociopsychologické metody zkoumání člověka.6. Postoje a vztahy ve skupinách a jejich poznávání. Struktura organizace. Styly řízení. Plánování, organizování. 7. Sociální percepce. Aktivní a pasivní přizpůsobovací operace. Profesiogram. Analýza pracovního výkonu. Motivace v práci a řízení. Hierarchie potřeb. Motivační faktory.8. Verbální a nonverbální komunikace. Komunikační dovednosti. Prezentace. Brainstorming. Řízená porada. Diskuse.9. Principy sociologického vidění světa a jednotlivce v něm. Vztah jedince a společnosti. Sociální struktury, sociální statika a dynamika.10. Rituály v sociologii a v každodenním chování. Teorie rolí. Charakteristika prostředí. Faktory pracovního prostředí.11. Sociální skupiny a jejich třídění. Kultura, etika a identita. Sociologie mládeže a školy. Sociální deviace.12. Motivace a stimulace pracovníků. Využití sociologie při řízení lidí. Sociologie práce, marketingu a řízení. Kariéra.13. Řešení konfliktních a stresových situací. Sociologie volného času.

Literatura

GIDDENS, A.: The Constituion of Society. Cambridge, Polity Press, 1984. ŠAFRÁNKOVÁ, Jana: Sociologie pro techniky. Praha: ČVUT, 1992. ISBN 80-01-00791-X. (CS)GIDDENS, A.: Sociologie. Praha: Argo, 1999. KELLER, Jan: Úvod do sociologie. Praha: Slon, 2009. ISBN 978-80-7367-644-5. DURKHEIM, E.: The Rules od Sociological Method. London: Macmillan, 1982. ŠIMEK, Dušan: Sociologie práce. Olomouc: UP, 1997. ISBN 80-7067-705-8. (CS)GIDDENS, Anthony: Sociology. Oxford: Blackwell, 1997. ISBN 9780745623108. KOHOUTEK, Rudolf: Základy sociální psychologie. Brno: Cerm, 1998. ISBN 80-7204-064-2. KOHOUTEK, R., ŠTĚPANÍK, J.: Psychologie a organizace řízení. Brno: CERM, 2000. BEDRNOVÁ, E., NOVÝ, I.: Psychologie a sociologie řízení. Praha: Management Press, 2002.

Požadavky

Základní sociologické pojmy na středoškolské úrovni známé z předmětů "Základy společenských věd" nebo "Občanská nauka", znalosti ze základů práva, znalost statistických metod z matematiky využitelných v sociologii, zájem o sociologická témata, pozorování a poznávání společnosti, propojení sociologie s psychologií, základní znalosti psychologie a sociální psychologie.

Garant

RNDr. Ing. Jaroslav Lindr, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ing. Jaroslav Lindr, Ph.D.