Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozemní stavitelství II (FAST-H30)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-H30 - Pozemní stavitelství II, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s navrhováním vícepodlažních a halových konstrukcí budov v různých technologiích výstavby. Získané znalosti mohou být uplatněny při navrhování stěnových, skeletových monolitických a prefabrikovaných konstrukcích obytných, administrativních, veřejných a průmyslových staveb pro různé materiálové varianty zejmnéna na bázi silikátů. Získané znalosti je možno dále uplatnit při navrhování konstrukcí schodišť, výtahů a ostatních konstrukcí spojující různé úrovně v budovách.

Osnova

1. Základní principy konstrukčního řešení vícepodlažních budov.2. Sytémy bednění monolitických železobetonových konstrukcí vícepodlažních budov a způsob jejich provádění. Metody umožňující zkrácení doby výstavby.3. Zvedané stropy a systém "Lift form".4. Navrhování prefabrikovaných konstrukcí. Vícepodlažní rámové konstrukce. Jednosměrné a obousměrné prefabrikované železobetonové konstrukce. Konstrukční systémy s průběžným průvlakem nebo sloupem.5. Současné trendy v navrhování prefabrikovaných konstrukcí. Skelety s kloubovými styčníky. Sloupove systémy s vloženými styčníky (do profilu sloupového prvku). Poslední vývoj v systémech s průběžnými sloupy. Systém SICON S 21.6. Progresivní konstrukční skeletové systémy v zahraničí v zemích EU.Ocelobetonové kombinované prefabrikované konstrukce s rychlou montáží.7. Prefabrikované konstrukce z lehkých konstrukčních betonů. Konstrukční systémy LECA a Liapor. Sendwičové plošné systémy.8. Lehké konstrukční systémy a dřevěné konstrukce pro obytné stavby.9. Principy řešení stěnových prefabrikovaných panelových konstrukcí vícepodlažních budov.10. Přehled o stávajích panelových konstrukčních systémech budov a nových stěnových systémech obytných budov.11. Navrhování a konstrukce schodišť. Funkční požadavky. Geometrické a konstrukční požadavky při navrhování schodišťových prvků. 12. Schoďišťová ramena a podesty. Materiálové a konstrukční varianty schodišť.Výtahy a pohyblivá schodištová ramena (elevátory). Funkční a technické požadavky. Schodiště a zvedací zařízení pro bezbariérový přístup v obytných a veřejných budovách.13. Konstruční systémy halových budov.

Literatura

Barry R.: The Construction of Building, Volume 1. Oxford BSP 1991Foster J.s.-Harrington R.: Structure and Fabric, Part 2. Mitchells Building Series 1995

Požadavky

Základní znalosti z navrhování konstrukcí pozemních staveb, stavebních materiálů a jejich zkoušení, stavební mechaniky, pružnosti a pevnosti, technického kreslení a metod navrhování konstrucí budov.

Garant

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.