Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akustika a denní osvětlení budov (FAST-H35)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-H35 - Akustika a denní osvětlení budov, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základy stavební akustiky, posouzení vlastností stavebních konstrukcí z hlediska požadavků na zvukovou a kročejovou neprůzvučnost, navrhování místností a jejich interiérových vybavení s ohledem na požadovanou dobu dozvuku, zhodnocení požadavků na vnitřní prostředí budov a řešení stavebních objektů ve vztahu k ochraně proti venkovnímu hluku. Metody posuzování denního osvětlení a proslunění budov.

Osnova

Akustika1. Akusické vlny, zvukové pole.2. Fyziologická akustika, základní pojmy, hladina hlasitosti a hlasotost.3. Měření zvuku, frekvenční pásmo, frekvenční pásmová analýza, posouzení hluku, hygienické normy.4. Venkovní akustika, útlum se vzdáleností, útlum ve vzduchu, meteorologické podmínky, útlum vegetací.5. Útlum na tenkých a širokých bariérách, celkový útlum.6. Vnitřní akustika, difúzní akustické pole, komponenty akustického pole.7. Absorbující konstrukce, membrány a oscilující desky, Helmholtzovy rezonátory. 8. Vzduchová neprůzvučnost, Wattersova metoda.9. Kročejová neprůzvučnost, oceňování kročejové neprůzvučnosti..Denní osvětlení10. Oslunění, požadavky na oslunění.11. Fotometrie.12. Denní osvětlení v budovách, vnitřní osvětlenost, zimní zatažená obloha, činitel denní osvětlenosti , složky činitele denní osvětlenosti, prostup světla okny.13. Daniljukovy nomogramy, Waldramúv diagram, BRS nomogramy, střední hodnoty celkévého činitele denní osvětlenosti , korekce na orientaci ke světových stranám, navrhování oken, kvalita denního osvětlení, kvalitativní a kvantitativní požadavky.

Literatura

Maekwa Z.: Environmental and Architectural Acoustics. Ea FN SPON, London 1994Pritchard D.C.: Lighting. Longman, Singapore 1996Reid E.: Understanding Buildings. Addison Wesley, Singapore 1996

Požadavky

Základy pozemního stavitelství, základy akustiky.

Garant

prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D.