Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obvodové pláště budov (FAST-H36)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-H36 - Obvodové pláště budov, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s navrhováním a hodnocením neprůsvitných a transparetních obvodových konstrukcí (včetně otvorových výplní oken, dveří) budov pro dané klimatické podmínky a funkční požadavky budovy. Studenti jsou seznámeni s konstrukcemi obvodového pláště budov, s materiálovými možnostmi a způsoby provádění ve vazbě na technologii výstavby. Získané vědomosti umožní studentům navrhování a hodnocení obvodových konstrukcí budov z různých materiálů a skladeb konstrukcí z hlediska stavební a technické fyziky pro zajištění požadovaných funkcí, spolehlivosti a životnosti obvodových konstrukcí budovy.

Osnova

1. Úvod. Klimatické podmínky, vliv vnějšího prostředí a provozu budovy na obvodové konstrukce, základní funkční požadavky na obvodový plášť budov. Konstrukční principy a druhy obvodových konstrukcí budov.2. Plné zdivo a obvodové konstrukce s větranou dutinou z keramických a betonových bloků, vápenopískových cihel, z bloků a dílců z lehkého betonu.3. Fasádní systémy s vnějším obkladem a závěsovými stěnami. Materiály a konstrukční varianty.4. Vnější obvodové konstrukce stěn budov z umělého kamene a z pohledového betonu. Obklady z přírodního kamene. Tenkovrstvé obkladové sendwičové konstrukce z přírodního kamene.5. Tepelně vlhkostní analýza obvodových konstrukcí budov.6. Strukturální sklo ve fasádních systémech. Celoprosklené fasádní systémy. Konstrukční principy řešení a způsob kotvení, "H" konektory, příklady fasádních systémů. Kontrolní test (20 minut).7. Typy otvorových konstrukcí a výplní oken. Konstrukce a funkční požadavky oken a okenních rámů. Klasifikace okenních otvorů. Výpočet přestupu tepla, denní osvětlení a akustické požadavky.8. Typy oken, konstrukce a materiálové varianty okenních rámů.9. Geometrie styků, jednoduché, dvojité a trojité sklo v konstrukcích oken.10. Nízkoemisivní izolační skla. Stínící technika, žaluzie, rolety a okenice.11. Dveře a vrata. Automatické dveřní systémy a speciální funkce dveří. Požadavky požární odolnosti dveřních otvorů a jejich výplní.12. Klimatické interaktivní fasády u pasivních solárních budov. Principy řešení a metody navrhování. 13. Exkurze zaměřená na obvodové konstrukce a fasádní systémy budov. Kontrolní test pro klasifikaci.

Literatura

Barry R.: The Construction of Buildings, Volume 1, 2. BSP Professional Books, Oxford 1991Foster S.J., Harrington R.: Mitchell s Structure and Fabric, part 2. Longman Scientific and Technical, Essex 1995

Požadavky

Základní znalosti z předmětů H29 Building Constructions I, H30 Building Constructions II, H33 Thermal Insulation a H35 Building Acoustics and Daylighting.

Garant

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.