Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializovaný seminář (2) (FAST-H48)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-H48 - Specializovaný seminář (2), Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se zásadami a metodami navrhování solárních nízkoenergetických budov s pasivními a aktivními solárními systémy. Získané znalosti umožní studentům použití metod energetického navrhování a energetického hodnocení budov, metod hodnocení energetické efektivnosti pasivních a aktivních solárních systémů a prvků včetně solárních hybridních systémů integrovaných v budovách.

Osnova

1. Úvod - nízkoenergetický návrh.2. Podmínky vnitřního mikroklimatu. 3. Vliv osazení budovy v daných klimatických i geografických podmínkách.4. Sluneční energie-možnosti využití v budovách.5. Objekty solární a bioklimatické architektury.6. Systémy solárního vytápění a chlazení.7. Přímé a nepřímé solární zisky v budovách.8. Okno a energetická bilance budovy.9. Metody návrhu pasivních solárních budov.10. Obvodový plášť s pasivními solárními prvky.11. Stínění budov.12. Systémy přirozeného a hybridního větrání v budovách.13. Ekonomické vyhodnocení a stanovení doby návratnosti.

Literatura

John A. Duffie, William A. Beckman: Solar Engineering of Thermal Processes. John Wiley and Sons, Inc. New York 1991Team of authors : The Energy Design Handbook. The American Institute of Architects Press, Washington, D.C. 1993

Požadavky

Znalosti z teorie a metod výpočtu v oblasti stavební fyziky, zkušenosti a znalost v navrhování konstrukcí pozemních staveb a technických zařízení budov.

Garant

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.