Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializovaný seminář (2) (FAST-H49)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-H49 - Specializovaný seminář (2), Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s metodami a nástroji energetického navrhování budov s využitím technologií a systémů využívajích obnovitelné zdroje energeie. Metody navrhování pasivních a aktivních solárních prvků v budovách pro systémy vytápění a metody energetického hodnocení nízkoenergetických budov. Způsoby řešení a hodnocení prostorové aukustiky vnitřních prostor s prosklenými obvodovými konstrukcemi a požární bezpečnosti budov.

Osnova

1. Návrh energeticky efektivních objektů.2. Solárně pasivní a akticní prvky v budovách.3. Vnitřní prostředí nízkoenergetických budov.4. Životnost a ekonomická náročnost nízkoenergetických staveb.5. Energetická renovace obytných budov s uplatněním solárních systémů.6. Inovace v řešení nízkoenergetických obytných budov. Demonstrační objekty v rámci projektu EU SHINE.7. Obvodové pláště budov - se zesílenou tepelnou izolací, s transparentní nebo dynamickou izolací.8. Strukturání zasklení a prosklené fasády. 9. Stínící prostředky a systémy ve fasádách.10. Požární bezpečnost budov.11. Návrh konstrukcí a stavebních částí s pohledu požadavků na požární bezpečnost.12. Prostorová aukustika, akustická izolace a opatření u vnitřních prostor s prosklenými obvodovými konstrukcemi. 13. Heliostaty a hybridní systémy pro denní osvětlení v budovách.

Literatura

Cowan H. J.: Solar energy applications in the design of buildings.. Applied Science Publishers Ltd, London 1990Littler J., Thomas R.: Design with energy, The conservation and use of energy in buildings. Cambridge University Press 1984

Požadavky

Znalosti z teorie a metod výpočtu v oblasti stavební fyziky, zkušenosti a znalost v navrhování konstrukcí pozemních staveb a technických zařízení budov.

Garant

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc.