Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy geotechniky (FAST-HF51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-HF51 - Základy geotechniky, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student zvládne všeobecný přehled o geotechnických disciplínách: mechanice zemin a hornin, inženýrské geologii, zakládání staveb a podzemních stavbách - základní typy, specifika a technologie konstrukcí a prací. Bude seznámen s instrumentací a monitoringem v geotechnice a s geodetickými metodami v ní používanými.

Osnova

1. Předmět a obsah geotechniky. Základové půdy a jejich klasifikace. Klasifikace skalních a poloskalních hornin2. Geotechnické kategorie a mezní stavy základové půdy (únosnost a sedání)3. Základy staveb (plošné a hlubinné)4. Technologie provádění základových konstrukcí5. Průzkumné práce inženýrské geologie6. Polní zkoušky mechaniky hornin7. Stability svahů a skalních stěn. Sesuvy8. Typy a specifika podzemních staveb. Metody výstavby9. Deformace prostředí při podzemních stavbách10. Instrumentace a monitoring v geotechnice11. Geodetické metody používané v geotechnice12. Exkurze13. Video a zápočet

Literatura

HULLA, Jozef, ŠIMEK, Jiří, TURČEK, Peter: Mechanika zemín a zakladanie stavieb. Alfa, 1991. ISBN 80-05-00728-0. (SK)MALGOT, Jozef, KLEPSATEL, František, TRÁVNÍČEK, Ivan: Mechanika hornín a inžinierska geológia. Alfa, 1992. ISBN 80-05-00940-2. (SK)KLEPSATEL, František, KUSÝ, Pavol, MAŘÍK, Libor: Výstavba tunelů ve skalních horninách. Jaga group, 2003. ISBN 80-88905-43-5. (CS)ARZ, P., SCHMIDT, H. G., SEITZ, J., SEMPRICH, S.: Grundbau. Ernst & Sohn, Berlin, 1991. (DE)

Požadavky

Žádné zvláštní. Postačí všeobecné znalosti ze stavebnictví, techniky a přírodních věd.

Garant

doc. Ing. Vladislav Horák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladislav Horák, CSc.