Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza měřických dat (FAST-IE52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-IE52 - Analýza měřických dat, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvládnutí metod analýzy a testování výsledků měření. Pochopení korelačních vazeb a jejich uplatnění v procesu vyrovnání. Pochopení principů kolokace, Kalmanovy filtrace dat a robustních vyrovnávacích metod. Získání přehledu o metodice plánování experimentů a optimalizačních metodách.

Osnova

1. Vícerozměrné veličiny a jejich charakteristiky. Kriteria přesnosti a jejich význam.2. Testování a analýza výsledků měření. Fyzikální a matematická korelace. Testování vstupních hodnot do vyrovnání.3. Systematické chyby. Zákony hromadění chyb. Chyby složených funkcí.4. Matice korelačních koeficientů a kovarianční matice. Vyrovnání korelovaných měření. Bloková vyrovnání.5. Collocation. Kalman filter. Robust adjustment methods. Analýza kovariančních a váhových matic.6. Plánování experimentu a optimalizační metody.

Literatura

Borradaile, G.: Statistics for Earth Science Data. Springer Verlag 2003Teunissen, P.J.G.: Testing Theory - an Introduction. Delft University Press 2002

Požadavky

Metody matematické a statistické analýzy. Přehled o základních metodách datové analýzy a vyrovnání.

Garant

doc. Ing. Josef Weigel, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Weigel, CSc.