Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální geodézie (FAST-IE53)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-IE53 - Fyzikální geodézie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání podrobnějších znalostí o zemském gravitačním poli a jeho matematickém popisu. Pochopení teorie tíhového potenciálu a teorie výšek. Seznámení s moderními metodami určování tvaru Země, základní stavbou Země a jejími geofyzikálními parametry.

Osnova

1. Teorie gravitačního potenciálu. Sférické harmonické funkce a Legendreovy funkce. Poissonova a Laplaceova rovnice a některá její řešení.2. Pole odstředivé sílý rotující Země. Pole slapových sil. Tíhové pole Země. Tíhový potenciál. Hladinové plochy tíhového potenciálu.3. Teorie výšek. Stokesovy parametry a jejich určování. Normální gravitační a tíhové pole hladinových sféroidů.4. Normální tíhové pole Země. Měření základních parametrů tíhového pole.5. Statistické metody fyzikální geodézie. Interpolace a extrapolace tíhových anomálií. Moderní metody určování tvaru Země.6. Stavba Země, slapové jevy, lokální a regionální geodynamika. Magnetické a tepelné pole Země.

Literatura

Torge, W.: Geodesy. de Gruyter 2001

Požadavky

Pokročilé metody matematické analýzy. Základní principy geofyziky a astronomie. Základy gravitační teorie.

Garant

doc. RNDr. Miloslav Švec, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Miloslav Švec, CSc.