Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná ekologie (FAST-MS01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-MS01 - Aplikovaná ekologie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními znalostmi ekologie obecně, na které následně navazují vybraná témata aplikované ekologie, důležitá pro stavební inženýry s působností ve městském prostředí.

Osnova

1. Ekologie, definice, základní pojmy, literatura2. Trvale udržitelný rozvoj, ekologická stopa3. Chemické látky v životním prostředí 4. Skleníkové plyny v ovzduší. Změna klimatu a její vliv na životní prostředí. IPCC5. Vliv dopravy na životní prostředí 6. Zeleň v urbanizovaném prostředí 7. Nízkoenergetické a pasivní domy8. Ekologická architektura, výstavba šetrná k životnímu prostředí 9. Dopad suburbanizace na životní prostředí města10. Revitalizace brownfields 11. Veřejná prostranství 12. Voda v urbanizovaném prostředí13. Člověk konsument. Nakládání s odpady. Úsporné spotřebiče. Ekologické značení výrobků.

Literatura

Zdeněk Laštůvka, Pavla Krejčová: Ekologie. Konvoj Brno, 2000. (CS)Míchal, I.: Ekologická stabilita. MŽP ČR, 1994. (CS)Gehl, J.: Život mezi budovami. Užívání veřejných prostranství. Nadace Pertnerství Brno, 2000. (CS)Petr Suske: Ekologická architektura ve stínu moderny. ERA, 2007. (CS)Udo Becker, Regine Gerike, Mathias Winter a kol.: Základy dopravní ekologie. Ústav pro ekopolitiku Praha, 2008. (CS)

Požadavky

Základní znalosti z biologie, chemie, fyziky

Garant

doc. Ing. Helena Králová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Helena Králová, CSc.