Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané stati z pozemního stavitelství I (FAST-SH51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-SH51 - Vybrané stati z pozemního stavitelství I, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vytvoření obecného přehledu konstrukčních systémů staveb přízemních a vícepodlažních, uplatňovaných ve veřejné a průmyslové výstavbě. Účelem je doplnění a aplikace znalostí z absolvovaných předmětů při objemovém řešení konstrukčního celku stavby většího rozsahu jejím koncepčním návrhem jako podklad pro detailní vypracování projektové dokumentace.

Osnova

1. Typologie provozního schéma dle účelu stavby, objemový návrh stavby, horizontální a vertikální členění budovy, postup při zpracování záměru řešení stavby2. Přehled konstrukčních systémů. Zásady pro volbu konstrukční soustavy staveb vícepodlažních, statické schéma, mrakodrapy.3. Skelety – historický vývoj, popis konstrukčních částí. Základní konstrukční části montovaných skeletů. 4. Vícepodlažní stavby s kostrou železobetonovou, montované a monolitické. Konstrukční schémata a statické působení. Mrakodrapy.5. Vícepodlažní budovy s kostrou ocelovou a ocelobetonovou. Vodorovné nosné stropní konstrukce ve skeletech. 6. Schodiště ve skeletech obvodové pláště, světlíky, výplně otvorů.7. Železobetonové rámové konstrukce, konstrukční schémata a statické působení8. Charakteristika prvků, základní principy stykování prvků; příklady skeletů 1., 2. a 3. kategorie9. Konstrukční soustavy, nosné prvky a technologie provádění staveb halových. Tvar a nosná konstrukce zastřešení halových staveb 10. Obvodové pláště skeletů, výplně otvorů, střešní světlíky, obecné konstrukční zásady a funkční požadavky, materiálové varianty, kotvení.11. Stěnové konstrukční soustavy, stěny zděné, technologie provádění, konstrukční úpravy ve stěnách 12. Monolitické nosné stěny, technologie provádění, montované konstrukční soustavy charakteristika panelových staveb, konstrukční detaily.13. Zakládání staveb a spodní stavba vícepodlažních budov skeletových a stěnových.

Literatura

Hájek: Konstrukce pozemních staveb 30. ČVUT 1996Hanák, M.: Pozemní stavitelství, Cvičení II. ČVUT Fakulta architektury 2004Matoušková,D.: Pozemní stavitelství I. VUT Brno 1993Štěpánek,L.: Konstrukce výplní. VUT Brno 1986Kadlecová,A.: Ateliérová tvorba II. Konstrukční soustavy stěnové a z prostorových dílců. SNTL 1983Matoušková,D. a kol.: Ateliérová tvorba III. Skeletové konstrukční soustavy. SNTL 1983

Požadavky

Znalosti z absolvovaných předmětů Dějiny architektury a stavitelství, Základy deskriptivní geometrie, Geologie, Základy stavební mechaniky, Nauka o pozemních stavbách, Stavební látky, Pružnost a pevnost, Geodézie, Statika, Prvky betonových konstrukcí, Prvky kovových konstrukcí a Zakládání staveb.

Garant

doc. Ing. Jan Škramlik, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jan Škramlik, Ph.D.