Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodní hospodářství obcí (FAST-SP01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-SP01 - Vodní hospodářství obcí, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

jímání vody, technologie úpravy vody, odvádění odpadních vod, technologie čištění odpadních vod

Osnova

1.Technické řešení technologie úpravy vody – jednostupňová, dvou i vícestupňová separace.2.Rozdíly v jímání a úpravě podzemní a povrchové vody. Hlavní technologické prvky.3.Dezinfekce vody. Požadavky na kvalitu pitné vody.4.Potřeba vody, metody výpočtu, základní koncepce systémů zásobování vodou5.Vodojemy a čerpací stanice, stavební konstrukce těchto objektů6.Trubní materiály, tvarovky a armatury, objekty na vodovodní sítí7.Projektová dokumentace vodovodů8.Obor stokování a územního odvodnění. Druhy odpadních vod. Stanovení množství jednotlivých druhů odpadních vod. Stanovení množství dešťových odpadních vod v relaci s moderními postupy odvodnění. Výpočtové postupy základních metod stanovení množství vypouštěných odpadních vod.9.Hydraulika stokových sítí, minimální sklony a maximální rychlosti. Materiály stokových sítí. Hydrologie stokových sítí. Objekty na stokových sítích. Vodotěsnost sítí. 10.Klasické postupy stanovení statického namáhání stokových profilů. Řády. Základní legislativní podklady v oboru stokování a městského odvodnění.11.Úvod do předmětu čištění odpadních vod, technologická schémata ČOV, česle, lapáky písku, usazovací nádrže.12.Biologické čištění odpadních vod, složení a vlastnosti aktivovaného kalu, modifikace aktivačního procesu, skrápěné biologické filtry a rotační biokontaktory.13.Dusík a fosfor v odpadní vodě, jeho odstraňování, množství a zdroje kalů, zahušťování, stabilizace, odvodňování a finální zpracování čistírenských kalů. 14.Zápočet.

Literatura

American Society of Civil Engineers: Gravity Sanitary Sewer Design and Construction. Degrémont: Water Treatment Handbook. Degrémont, New York 1989Metcalf + Eddy: Wastewater Engineering, Treatment, Disposal and Reuse. McGRAW-HILL, New York 1985Šálek J., Hlavínek P., Mičín J.: Vodní stavitelství. Akademické nakladatelství CERM 2001

Požadavky

Hydraulika a hydrologie, Operační a systémová analýza, Inženýrské sítě, Chemie a technologie vody

Garant

prof. Ing. Petr Hlavínek, CSc., MBA

Vyučující

prof. Ing. Petr Hlavínek, CSc., MBA