Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydraulika (FAST-SR01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-SR01 - Hydraulika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka navazuje na absolvované předměty matematika, deskriptivní geometrie a fyzika. Absolvent získá znalosti o klidu a pohybu kapalin newtonského typu a v doplňkovém přehledu i nenewtonského typu. Po studiu předmětu lze provádět výpočty základního typu proudění včetně stanovení tlakových poměrů na obtékaných (protékaných) částech hydraulických okruhů. Absolvent je připraven na působení v navazujících odborných oblastech v oboru hydrotechniky a vodního hospodářství.

Osnova

1. Relativní klid kapaliny.Diferenciální rovnice pohybu ideální a skutečné kapaliny.2.Základy potenciálního proudění a jeho aplikace.3. Šachtový přeliv.Zvláštní typy přelivů, pohyblivé konstrukce přelivů.Přepady vody při vysokém stupni zatopení.4. Vodní skok v neprizmatickém korytě.Nadkritické proudění v korytech a skluzech, provzdušnění vodního proudu.5. Volné a ponořené vodní paprsky kapaliny, obtékání těles.Účinek proudu kapaliny na plochy.Aplikace impulsové věty.6. Prázdnění nádob, neprizmatické nádoby.Plnění a prázdnění plavebních komor.7. Plynule se měnící neustálené proudění.Rázové vlny v korytech.8. Rázové vlny v potrubí, přímý a nepřímý vodní ráz. Časový průběh rázové vlny.9. Trubní sítě.10. Proudění v mostních profilech a propustcích.11. Některé nové poznatky z hydrauliky objektů a tlakových systémů.12. Hydraulika studní, soustavy studní, zářezů, jednoduché modely proudění zemními hrázemi. 13. Dimenzionální a rozměrová analýza, základy modelové podobnosti v mechanice tekutin.14. Proudění nenewtonovských kapalin, tok bighamských a nebighamských látek.

Literatura

Boor, B. a kol.: Hydraulika pro vodohospodářské stavby. SNTL/ALFA 1968Jandora,J. a kol.: Hydraulika a hydrologie. CERM, s.r.o. Brno 2002Jandora,J.; Umannová,H.: Základy hydrauliky a hydrologie - Příklady. CERM, s.r.o., Brno 1999Kolář, V. a kol: Hydraulika. SNTL/ALFA 1983Munson,B. a kol.: Fundamentals of Fluid Mechanics. John Wiley & Sons,Inc. New York 1998

Požadavky

Matematika, fyzika, hydraulika a hydrologie, mechanika, mechanika zemin, statika.

Garant

prof. Ing. Jan Šulc, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Šulc, CSc.