Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie staveb I (FAST-SW01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-SW01 - Technologie staveb I, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenta aplikovat jednotlivé procesy zemních prací, hrubé spodní a hrubé vrchní stavby v praxi a na praktických příkladech řešit konkrétní problémy.

Osnova

1. Úvod do vědního oboru technologie staveb. Analýza stavebních procesů. Zásady modelování stavebních procesů, projekt procesu.2. Procesy zemních prací. Vytýčení stavby, definice stavební jámy, rýhy, šachty. Způsoby a postupy jejich provádění. Vhodná mechanizace. 3. Procesy zakládání staveb. Technologické zásady a postupy provádění základů plošných a hlubinných. Způsoby kotvení konstrukcí vrchní stavby do základů, kvalitativní podmínky.4. Bednění betonových konstrukcí - prvková, systémová a speciální. Zásady návrhu, statického posouzení a realizace. Ekonomické posouzení.5. Procesy vyztužování železobetonových konstrukcí. Příprava výztuže, technologické linky. Zásady ukládání výztuže do bednění, krytí výztuže betonem.6. Betonářské procesy. Výroba, doprava, ukládání, zpracování a ošetřování čerstvého betonu. Kontrola tuhnutí a tvrdnutí, zásady odbedňování. Technologické přestávky.7. Zdící procesy. Zásady provádění zdiva z cihel, tvárnic a kamene. Základní pravidla vazby zdiva. Modulové, technologické a kvalitativní požadavky. Organizační a časová struktura.8. Montáž dřevěných konstrukcí a objeků. Provádění krovů klasických a novodobých, lepené konstrukce a jejich montáž.9.Dřevostavby, zásady výroby a montáže. Kvalitativní požadavky.10. Zřizování obvodových a střešních plášťů budov. Zásady a postupy montáže plášťů silikátových sendvičových, skládaných a kovoplastických.11. Provádění skládaných krytin, kontrola jskosti.12. Provádění klepmířských prací na střeše včetně plechových krytin a na fasádě domu. Připravenost stavby, sled procesů, uchycování a spojování, požadavky na kvalitu.13. Pracovní a ochranná lešení. Druhy, členění. Pracovní postupy a zásady montáže lešení dílcových, prvkových,a prostorových. Projekt lešení, statické posouzení, stabilita, bezpečnostní opatření.

Literatura

Ing. Ladra a kol.: Realizace železobetonové konstrukce budov. ČVUT Praha 2002Musil F., Tuza K.,: Stavebně technologické projektování hrubé vrchní stavby. VUT Brno 1992Prof. Kočí a kol: Technologie pozemních staveb I. VUT Brno Prof. Musil, Ing. Henková, Ing. Nováková: Technologie pozemních staveb - návody do cvičení. Prof. Musil, Ing.Tuza: Ateliérová tvorba - stavebně technologické projekty. Spence, W. P.: Construction materials, Methods and techniques. Delmar ITP 1998Stein, B.: Building technology, 2nd edition,. Wiley 1997vyhl. č. 324/90 Sb. o bezpečnosti práce a technických zařízení při stavebních pracích ČÚBP a ČBÚ. Juríček I.: Technológia pozemných stavieb - hrubá stavba. Jaga Group, Bratislava 2001Musil F. a kol.: Technologie pozemních staveb I. – Návody do cvičení. CERM Brno 2002Firemní literatura, odborné časopisy.

Požadavky

Návrh a konstrukční znalosti zásad celého objektu.

Garant

doc. Ing. Vít Motyčka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vít Motyčka, CSc.