Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strojní zařízení (FAST-SW03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-SW03 - Strojní zařízení, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout studentům ucelený přehled o funkci, principu a používání strojů a zařízení ve výrobě stavebních hmot a materiálů. Popisuje jednotlivé stroje od těžby, dopravy, úpravy hornin, homogenizaci až po dopravu surovin do vlastního závodu. Předmět zahrnuje všechny stroje pro zpracování surovin ve výrobě maltovin, hrubé keramiky, lehkých stavebních hmot, betonového zboží. Je kladen důraz na automatizaci a robotizaci ve výrobě stavebnin.

Osnova

1/ Úvod do předmětu,základní technické materiály. Kovové a nekovové materiály. Oceli. Neželezné kovy. Strojní výkresy - čtení a tvorba.2/ Energetické stroje. Pneumatické a hydraulické motory. Ventilátory. Čerpadla. Kompresory. Tlakové ná-doby. Teplovzdušné agregáty. Vyvíječe páry. Elektrocentrály.3/ Pohony stavebních strojů. Zážehové a vznětové motory. Specielní motory. Hlavní části motorů. Palivové ústrojí.Mazání a chlazení. 4/ Převodové ústrojí - druhy a provedení. Spojky. Převodovky. Podvozky. Rámy. Nápravy strojů. Brzdové soupravy. Řízení strojů.5/ Stroje pro zemní práce. Rypadla cyklicky a kontinuálně pracující. Speciální rypadla. Lopatové nakladače.6/ Dozery. Rozrývače. Scrapery. Grejdry. Universální nakladače. Traktorová rypadla.7/ Vrtací stroje a vrtací soupravy. Druhy vrtacích zařízení. Příslušenství. Sbíjecí kladiva. 8/ Doprava hornin. Dopravní pásy. Šnekové, korečkové, vibrační dopravníky. Pneumatická doprava. Zařízení na odběr průměrných vzorků. Lanové dráhy. Vnitrozávodní doprava. Motorové dopravní vozíky. Že-lezniční doprava. Nákladní automobilová doprava. Vlečná vozidla.9/ Stroje pro úpravu hornin. Drtiče. Mlýny. Třídiče. Pračky. Sušičky.10/ Ukládání a doprava sypkých materiálů. Zásobníky. Sila. Uzávěry. Podávače. Dávkovače. Váhy. Pneuma-tická a hydraulická doprava. Filtry.11/ Míchačky cyklické a kontinuální. Centrální výrobny BS. Mobilní výrobny BS. Stroje pro cyklickou nebo kontinuální dopravu BS. Zařízení pro zhutňování BS. Vibrační technika. Stroje a zařízení pro přípravu výztuže. Svářecí technika.12/ Visutá doprava. Mostové, portálové, kozové, věžové a mobilní jeřáby. Dericky. Výtahy. Stohovací zařízení. Vysokozdvižné vozíky. Montážní a stavební plošiny. Speciální manipulační prostředky. Lešenářská technika. Manipulační vozíky a prostředky.13/ Systémy řízení a ovládání stavebních strojů včetně automatických. Elektronika. Laserové systémy. Ergonomie stavebních strojů. Vlivy stavebních strojů na životní prostředí.

Literatura

Gross, V: Strojní zařízení výroben stavebních hmot. SNTL Praha 1965Hlaváček, P: Stavební stroje. VUT, Brno 1995Jeřábek, K., Helebrant, F., Jurman, J., Voštová, V.:: Stroje pro zemní práce. Silniční stroje. VŠB-TU Ostrava 1995Maršál P.: Stavební stroje. VUT Brno 2004Prokeš, J.:: Strojní zařízení. VUT, Brno 1990Slivka, V. a kol.:: Těžba a úprava silikátových surovin. Silikátový svaz, Ostrava 2002Trávníček, F: Strojnictví a elektrotechnika. VUT, Brno 1989Trávníček, F.: Strojní zařízení II.,. VUT, Brno 1980Vaněk A.: Moderní strojní technika a technologie zemních prací. Academie Praha 2003Vaněk, A: Přehled světové techniky. Stroje pro stavebnictví. D Tisk, Praha 2001Vaněk, A: Stavební stroje a mechanismy. ČVUT, Praha 1990Vaněk, A.:: Moderní strojní technika a technologie zemních prací. Academia, Praha 2003

Požadavky

Základní znalosti Základů strojnictví, Technologie výroby stavebnin.

Garant

Ing. Svatava Henková, CSc.

Vyučující

Ing. Svatava Henková, CSc.