Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané stati z provádění staveb (FAST-SW51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-SW51 - Vybrané stati z provádění staveb, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenta s technologickými postupy, využíváním vypracovaných technologických postupů při provádění pravidelné kontroly jednotlivých staveb při procesu výstavby.Na vybrané stavbě jsou pravidelně prováděny videozáznamy jednotlivých technologických postupů a o průběhu výstavby je prováděna fotodokumentace. Na závěr vytvoří studenti CD disk s komentářem ze získané dokumentace o průběhu stavby.

Osnova

1.Účastníci výstavby - Základní povinnosti účastníků výstavby. Dozorování staveb. Státní stavební dohled.2.Základní předpisy pro provádění staveb. Inženýr a technik v procesu výstavby. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků. Veřejné zakázky.3.Stavební zákon. Územní řízení. Stavební řízení. Kolaudace stavby.Vzory návrhů, žádostí a rozhodnutí.4.Pozemky pro stavbu. Správa katastru nemovitostí. Vytyčování staveb.5.Ochrana budov proti radonu.6.Základní koncepce návrhu zařízení staveniště. 7.Vnitrostaveništní doprava vertikální a horizontální. Návrh objektů zařízení staveniště.8.EXKURSE9.Metody souběžné, postupné a plynulé výstavby, zdrojová analýza, časové plánování staveb.10.Modely časového plánování – základní principy pro sestavení řádkových harmonogramů, časoprostorových a síťových grafů.11.Kontrola jakosti stavebních prací, technologické předpisy, stavební deník.12.Stavby a jejich požární bezpečnost, hygiena prostředí, úspory energií.13.Moderní technologie ve výstavbě. Montované domy. Dřevodomy. Podzemní domy.

Literatura

STAVEBNÍ ZÁKON a související předpisy ( zákon č.50/1976Sb. ve znění pozdějších předpisů). Building competence inradiation protection and the safe use of radiation sources: safety guide. International atomic energy agency, Vienna 2001Berge, Bjorn: The ecology of building materials. Architectural press, Oxford 2001Brantley, L. Reed; Brantley, Ruth T.: Building materials technology: Structural performance and environmental impact. Osborne-McGraw-Hill, New York, 1995Cowan, Henry J.: Dictionary of architectural and building technoogy. Elsevier, London 1986Ing. Pavel Hloušek, Csc: PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVEB. Akademické nakladatelství CERM,s.r.o. Brno 2002Isabela Bradáčová a kol.: MANAGEMENT REALIZACE PROJEKTŮ SPOJENÝCH S VÝSTAVBOU. Technická knižnice autorizovaného inženýra a technika (ČKAIT) 1996Lynne, Elizabeth; Adams, Cassandra: Alternative construction: Contemporary natural building methods. Wiley-Academy, New York 2000Ivan Zapletal a kol.: Inženierské stavby - Technológia 2. STU Bratislava 1998INVESTIČNÍ PROJEKT-PŘÍPRAVA ÚZEMÍ, PŘÍPRAVA STAVBY. ČKAIT VYBRANÉ ZÁKLADNÍ A SPECIÁLNÍ PŘEDPISY VE VÝSTAVBĚ. ČKAIT Zákony 2004. PORADCE,s.r.o Isabela Bradáčová a kol.: STAVBY A JEJICH POŽÁRNÍ BEZPEČNOST. Technická knižnice autorizovaného inženýra a technika (ČKAIT)

Požadavky

Znalosti technologických postupů stavebních prací, základní znalosti hygieny prostředí a požární bezpečnosti staveb.

Garant

Mgr. Petr Lízal, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Lízal, CSc.